Psychedelische middelen als remedie. Wat is microdoseren?

ZUTPHEN – Bart-Willem van Huizum uit Zutphen gebruikt meermaals per week psychedelische truffels tegen zijn ADHD. “Het zorgt ervoor dat ik rustig ben. En dat ik geen chaos in mijn hoofd heb.”

Microdoseren wordt de laatste tijd vaak besproken in de media. Dat komt mede doordat Katja Schuurmans het onlangs onder de aandacht bracht op social media. Van Huizum beheert de webshop MicrodoserenMetTruffels.nl. Hij vertelt in de radioshow van Jesse Sprikkelman wat het precies is.

Bart-Willem van Huizum over microdoseren. Tekst gaat verder onder de audio.

“Microdoseren kan op allerlei manieren. Dat kan met truffels, LDS en andere psychedelische middelen. Je neemt een kleine hoeveelheid van dat goedje. Zodat je in flow blijft met jezelf.” Wat je ermee bereikt? “Je krijgt een betere connectie met jezelf.”

Cynisme

Dat BN’ers het promoten op social media vindt Van Huizum “aan de ene kant goed. Er wordt over gepraat. En hoe meer erover gepraat wordt, hoe meer acceptatie er komt.” Maar mensen zijn snel cynisch wanneer Katja Schuurman het bespreekt. “Als een dokter hier wat over zou zeggen zou het toch anders zijn.”

De truffels die de Zutphenaar gebruikt en verkoopt is legaal. Het mag in Nederland verkocht en gebruikt worden. Ook kun je er niet verslaafd aan raken. “Aan het middel zelf kun je onmogelijk verslaafd raken.”

Gezondheidszorg

Het is nu nieuw, populair maar ook lichtelijk omstreden. Is dat over 10 jaar anders? “Ik denk het wel. Over 10 jaar zijn we misschien wel zo ver dat micorodoseren en psilocybine iets goeds is. En dat er dan psychologen en huisartsen mee werken.”

Geschreven door Jesse Sprikkelman op 2024-02-16 17:00:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.