Carnavalsschlagers uit Groenlo scoren: in Nederland en in blijvende carnavalslooproute

GROENLO – Carnavalsschlager Parcetamolontbijt van de Natte Nekjes was landelijk in het nieuws op radio en televisie. De gouden oude hit van Sam de Vries, ‘Carnaval is het mooiste wat er is’, tikte dit jaar een landelijke 14e plek aan door haar optreden met Veul Gère in het hart van Kruikenstad Tilburg. En dat het Tröntjesfestival van weleer rond de elfde november gedurende het bestaan van CV de Knunnekes in 1963 nog meer grote, unieke carnavalsschlagers voort heeft gebracht is blijvend te horen in de Knunnekes carnavalsroute. Deze loop-wandelroute maakt onderdeel uit van het belangrijke erfgoed in Groenlo, carnaval vieren.

Voor de Natte Nekjes is hun carnavalshit een eenmalig uit de hand gelopen grap. “Een optreden bij City Lido geeft minstens het effect van de Snollebollekes. We doen het zeker een trapje hoger”, beloofden Nick, Bas, Roel en Jim voorafgaand aan het carnavalsweekend in Groenlo. De hit was tijdens een uitstapavondje naar een Beltrums café in een mum van tijd gecomponeerd. De bijpassende videoclip had de vier vrienden heel veel tijd gekost, maar de lol was er niet minder om geworden, verklaarden ze. “We gaan het meemaken wat de schlager doet. Dit hoort bij het erfgoed van Groenlo”, vertelden ze voor de radio van deze omroep.

‘Toen in het afgelopen jaar een paar van ons ons ontvielen, bedachten we: ‘we moeten het carnaval het hele jaar tastbaar houden’

Elk jaar worden in carnavalminnend Groenlo unieke schlagers voor het grote carnavalsfeest daar gecomponeerd. Dat moest volgens Martien Overkemping en Rob Porskamp (President) van CV De Knunnekes blijvend zijn beslag krijgen. Hoe Groenlo het carnavalsfeest viert, kan zo ook buiten het ‘vijfde seizoen’, van het jaar zichtbaar zijn. “Wij zijn van de oud-gedienden, zeg maar de vergane glorie van het Grolse carnaval, ’t Kopper en toen in het afgelopen jaar een paar van ons ontvielen, bedachten we: ‘we moeten het carnaval tastbaar houden.”

En dus werd begin februari de carnavalslooproute door Groenlo door Cees van der Zant van ’t Kopper het eerste ‘kopperen’ schildje van de route onthuld. Van der Zant is een van de oprichters van De Knunnekes. De Knunnekes Carnavalsroute, zoals de wandelroute heet, voert wandelaars langs elf specifieke locaties, elk gemarkeerd met een koperen plaatje en een QR-code dat verwijst naar klassieke Grolse carnavalsschlagers. De plekken duiden de carnavalsliedjes en de verhalen die erbij verteld worden geven meer achtergrond over de carnavalcultuur in Groenlo.

De route is toegankelijk via een mobiele web-app en een kleurrijke folder, die beide te verkrijgen zijn bij het VVV in Groenlo.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-02-16 11:27:03


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.