‘Vakantiewerk’ is nieuwe foto-expositie bij Foto21 in Bredevoort

– Vanaf 19 augustus exposeert het OFC in galerie Foto21 in Bredevoort. Met de lichtvoetige titel “Vakantiewerk” refereren de tien leden van het collectief aan de startdatum van hun expositie tijdens de zomervakantie. Ook verwijst het naar de vrijheid om dit jaar ieder lid vrij te laten om een eigen thema te kiezen.

Die keuze resulteert in tien heel verschillende inzendingen. Zo zijn er straatscenes te zien waarin de ene keer de relatie tussen mensen en objecten essentieel is. Een andere keer zorgt de bijzondere lichtvoering voor een poëtisch karakter. Er is ook een serie die sprookjes als onderwerp heeft. Roodkapje, Assepoester, Hans en Grietje en Wilhelm Tell figureren hierin.

Bijzonder licht speelt een hoofdrol in de serie “Clair-obscur”. De beelden zijn gemaakt in de natuur, in lege ruimten, op straat en gewoon thuis. Ze vertegenwoordigen stilte: een thema dat altijd weer terugkomt in het werk van deze fotograaf. Verstilling, kracht en concentratie zie je ook in het krachtige zwart-wit werk onder het motto “Kleine dingen in stilte.”

Hoe digitale toepassingen in ons leven een rol spelen is ook onderzocht. Getoond wordt een absurde wereld, waarbij pas op het tweede gezicht duidelijk wordt dat onze eigen wereld even absurd is. In een ander onderzoek in de expositie staat de beeldmaker stil bij zijn eigen werkwijze en vraagt zich af of hij zelf door algoritmes beïnvloed wordt. De invloed daarvan op zijn werkproces is verwerkt in een aantal samengestelde fotobeelden.

Een foto van Gert Wielink. – Foto: Gert Wielink

In portretten van wielerkampioenen was de fotograaf op zoek naar hun focus op hun sportieve doel toen hij hen de opdracht gaf: “Kijk mij maar recht aan en denk aan de finishlijn.”

Twee leden richtten de zoeker vanuit persoonlijke betrokkenheid op de ouder wordende mens. De ene toont de keerzijde van het ouder worden: eenzaamheid, verlies van autonomie en dementie. De ander gebruikt roze gerbera’s om verschillende fasen van dementie te verbeelden en gaat in een andere serie vanuit persoonlijke ervaringen in op rouw en verdriet.

Een foto van Laura de Morree – Foto: Laura de Morree

Tenslotte is er werk van een fotograaf die refereert aan gebeurtenissen die er voor hem toe doen in het leven. Sommige zijn zover weggezakt in zijn geheugen dat ze sterk vervaagd – soms bijna abstract – geworden zijn.

De leden van het OFC zijn Bettina Hogeweg, Gerjo te Linde, Laura de Morree, Wim Peters, Marjan Rosendahl, Judith Spook, Peter van Tuijl, Ton van Vroonhoven, Gert Wielink en Dinie Wikkerink.

De tentoonstelling is op ’t Zand 21 in Bredevoort en is tot en met 24 september te zien op zaterdag- en zondagmiddagen. De officiële opening is op zondag 20 augustus om 14.00 uur. Gedurende deze expositie is langs het Bernarduspad in het Vestingpark in Bredevoort ook de permanente buitenexpositie van OFC met het thema PARK te zien.

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2023-08-14 08:45:35


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.