‘In Mariënvelde heet ‘dat’ in het weiland niet voor niets Spektakelweekend’

– ‘Wi-j goat veur de 26 keare: Knapp’n met dat grei’. In augustus is het voor Mariënvelders traditie geworden om zich op te maken voor het Spektakelweekend vol racerijen van alles dat wielen heeft of wielen heeft gekregen. In een weiland aan de Zanddijk en Zompweg is een weiland omgebouwd tot een festivalterrein met in het midden een crossbaan.

En spektakel gaf het afgelopen weekend met autorodeo, banger race, NK combine race, motorcross en het bedachte NK driewielercross. In de avond is het geluid van ronkende motoren overgaan in muziek. Het zogeheten Dors(t)feest is begonnen.
Er zijn festivaltenten en plekken opgebouwd waar het een en ander plaatsvindt. Met hulp van van crowdfunding Mariënvelde waren er gratis kindervermakelijkheden georganiseerd, zoals auto’s verven, zandbak, schminken, tattoos, een buikschuifbaan, een kindersaloon met ranja en een luchtkussen.

Kinderen houden ook wel van spektakel. – Foto: PR

De zaterdagmiddag begon met de keuring van de rodeoauto’s en en die van de driewielercross. Deze voertuigen van allerlei kaliber reden verscheidene manches om uit te maken wie de beste autorodeo rijder wordt. Het publiek werd getrakteerd op veel spektakel. En er klinken eerst oooh’s gevolgd door gejuich als er een paar uit de baan vliegen.

Nieuw dit jaar was er een heus NK voor driewielercross. Durfallen betraden de arena met hun auto’s. En ook hierbij geniet het toegestroomde publiek met volle teugen van de croscapriolen die er gemaakt worden om de finish te halen.

Kijkplezier bij de crossraces over het weiland. – Foto: PR

Als vanouds staat de zondag in het teken van de combinerace en de banger- autorace. Normaal halen autocoureurs met hun ‘banger’ duizelingwekkende toeren uit op het asfalt, maar in Mariënvelde maken ze een uitzondering. ‘Op een uitgereden weiland moet toch ook kunnen, is de uitdaging die ze hier aangaan.
Het is bij de bangerrace niet de bedoeling netjes achter elkaar te rijden. In tegendeel, ze doen er alles aan om de ander de baan uit te drukken. Deze coureurs zijn hun no-claim al lang kwijt en een deukje extra daar worden ze niet anders van. Als laatste rijden ze de Destruction-derby, waarbij de uiteindelijke winnaar de laatste is, die nog rondrijdt.

Tijdens het baanvlakken lieten motorcrossers van de plaatselijke MCM-club hun kunsten zien.

Tussen de manches van de bangerrace verschijnen meerdere keren combines aan de start om te strijden wie de snelste kan zijn. In plaats van graan dorsen krijgen deze logge landbouwmachines een grasbaan voor de kiezen. Zij raggen het crossterrein af om als eerste de zwart-wit geblokte vlag te zien zwaaien. Dat dit niet altijd even gemakkelijk is blijkt dat deze ‘dingen’ kantelen of geheel achterstevoren komen te staan. De achterwielbesturing is allerminst geschikt voor racen, wel om het graan nauwkeurig en zonder verlies van grondstoffen eraf te maaien.

De bangerrace. – Foto: PR

Combineraces in drie klassen

Tijdens het Spektakelweekend zijn er drie klassen. Allereerst de standaardklasse. Hierbij is het verplicht dat de aandrijving via de v-snaar gebeurt. Er mag er een andere motor in, maar door de V-snaar is voor veel vermogen niet de beste optie. Deze machines tikken de 80 kilometer per uur aan.

De tweede klasse is de vrije klasse. Dat houdt in dat coureurs vrij zijn in de keuze voor de motor en aandrijving. Deze vaak rondom geveerde machines met brullende V-6, 8 of zelfs V-10 benzine- en dieselmotoren, staan garant voor snelheid en sensatie, mede door de achterwielbesturing. Topsnelheden van meer dan 100 km/uur zijn heel normaal. Door de steeds smaller wordende baan komt het nodige beukwerk er aan te pas. Het publiek smult ervan.

En dan de special klasse. In deze klasse rijden allemaal identieke combines rond. Het is toegestaan onderling contact te hebben, wat sensatie brengt bij de toeschouwers van de race. Ook vrouwen besturen combines. De organisatie heeft daarom een vrouwenklasse in het programma opgenomen.

Geschreven door 1Achterhoek op 2023-08-14 08:26:54


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.