Vader van door politieman omgebrachte Sanne: ‘Hij spoorde niet’

– De vader van de overleden Sanne uit Winterswijk uit op Facebook zijn woede en verdriet. Haar partner, een politieman uit Doetinchem, sloeg nadat hij Sanne had omgebracht de hand aan zichzelf. “Hij was een gefrustreerde gek.”

De vader van Sanne schrijft op Facebook dat de partner van zijn dochter ‘niet spoorde’. “Daar waren mijn vrouw en ik al anderhalf jaar achter, hij was een gefrustreerde gek die tot alles in staat was.”

Verder schrijft hij: “Wij als ouders zagen zijn narcisme maar de politie en zelfs zijn psychiater zagen dit niet. Wij zijn ons meisje kwijt door deze psychopaat en krijgen haar nooit meer terug.”

Na zijn daad sloeg de politieman uit Doetinchem de hand aan zichzelf. De politie wil vanwege de privacy niets zeggen, bijvoorbeeld of de politieman psychische begeleiding had of ziek thuis zat.

Onderzoek

Politiewetenschapper Jaap Timmer deed onderzoek naar zelfdoding onder politiemensen. Hij schat het aantal gevallen van moord en daarna zelfmoord op hooguit één per jaar. Gaat het alleen om zelfdoding dan zijn het er vijf tot tien per jaar, schat de onderzoeker. “Maar in de praktijk eerder tien dan vijf.”

Onder politieambtenaren komen niet meer zelfdodingen voor dan bij de Nederlandse beroepsbevolking, meldde toenmalig justitieminister Stef Blok begin 2017 aan de Tweede Kamer. Er is altijd sprake van meer dan één oorzaak van zelfdodingen.

Uit onderzoek (tussen 2011 en 2016) komt naar voren dat het dienstwapen de meest gebruikte methode voor zelfdoding onder politiemensen is. De politie liet na het drama in Winterswijk weten dat de politieman zijn dienstwapen niet heeft gebruikt.

‘Onze harten zijn verscheurd’

De familie wil met rust gelaten worden. “Onze harten zijn verscheurd. Er staan zelfs mensen voor ons huis.”

De rijksrecherche verricht in ons land zo’n dertig onderzoeken per jaar waarbij politiemensen betrokken zijn. Hierbij raken burgers gewond of komen ze te overlijden. Het gaat dan onder meer om schiet- of verkeersincidenten en doden in een cel.

Wil je met iemand praten over zelfdoding? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of via 113.nl.

Geschreven door Henri van Veen, Omroep Gelderland op 2023-10-10 17:44:34


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.