Lezingen over natuur, landschap en er goed voor zorgen voor milieu en klimaat bij ’t Brewinc

– Het ECALcentrum houdt in ’t Brewinc lezingen die gaan over het erfgoed en toekomsontwikkelingen van het landschap in de Achterhoek. In een serie van vier lezingen vanaf 26 oktober tot 6 december krijgen bezoekers inzichten aangeboden.

De eerste lezing gaat over het verleden, heden en toekomst van natuur en landschap in de Achterhoek. Dat is ook de titel van de lezing door Jan Stronks op donderdag 26 oktober 2023 van 19.30 tot 22.00 uur, inloop 19.00 uur bij ’t Brewinc, IJsselkade 13 te Doetinchem.

De lezing geeft een beeld van de ontwikkeling van landschap en natuur vanaf 1900. Door de modernisering van de landbouw is het landschap in de afgelopen 120 jaar ingrijpend veranderd. Als gevolg daarvan is de biodiversiteit veranderd. Vooral in de afgelopen dertig jaar heeft ook klimaatverandering een grote invloed op de biodiversiteit. In de lezing wordt ingegaan op de maatregelen die uitgevoerd zijn en worden om natuur en landschap te herstellen. Tot slot geeft Jan Stronks zijn visie op de toekomst van natuur en landschap in de Achterhoek. De lezing gaat vergezeld van vele foto’s van landschap, flora en fauna in de Achterhoek, die Jan Stronks in de afgelopen jaren als hobby-natuurfotograaf heeft gemaakt.

Jan Stronks is verbonden aan Staring Advies, een ecologisch onderzoeks- en adviesbureau dat zich bezighoudt met natuur en landschap.

Lammers Woold. – Foto: Jan Stronks

Tweede lezing uit de lezingenserie gaat over klimaat, natuur, milieu en duurzaamheid. Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en de Bibliotheek West-Achterhoek organiseert deze verderop in het najaar van 2023.

Klimaat, natuur, milieu en duurzaamheid zijn onderwerpen die veel mensen bezighouden. Ze staan hoog op de politieke agenda en het zijn essentiële waarden in het leven van mens en dier. De standpunten over de staat waarin klimaat en natuur zich bevinden lopen uiteen. Evenals de oplossingen die worden aangedragen om te zorgen voor een leefbare wereld. In deze serie lezingen presenteren vier sprekers elk vanuit hun eigen expertise hun visie op genoemde onderwerpen. Waar bij de ene lezing (streek)historische ontwikkeling en visie de uitgangspunten zijn, zijn ervaring en alledaagse praktijk dat bij een andere lezing.

De derde lezing heeft als titel ‘Met gezond boerenverstand’. Landbouwer Stefan te Selle uit Winterswijk vertelt over de agrariërs en hun omgang met het landschap en is op woensdag 15 november 2023, 19.30 uur.

De vierde lezing: Denkers en doeners, ontwikkeling en maatschappelijke betekenis van ons landelijk erfgoed door Marinus Overheul is op woensdag 6 december 2023, 19.30 uur.

Meer informatie over deze lezingen treft u aan op www.ecal.nu.

BuitenGewoon is hét natuurplatform van Omroep Gelderland.
Het laatste nieuws uit de natuur vind je op buitengewoon.nl.

Geschreven door 1Achterhoek op 2023-10-11 06:26:14


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.