Toneelvereniging Hervelo maakt heel Harreveld enthousiast voor komische triller

– De kermis in Harreveld valt ideaal voor het netwerken en dus voor de werving van nieuwe toneelspelers voor toneelvereniging Hervelo. In de komische thriller ‘Gestrand’ maken zij hun debuut op vrijdag 20 oktober op de toneelvloer dorpshuis ’t Kempken. Op de zaterdagmiddag en zaterdagavond 21 oktober mogen zij nogmaals op de bühne hun rollen vertolken.

Nicol IJzereef secretaris van het toneel in het dorp kijkt er bestuurlijk reikhalzend naar uit. Alles loopt in de voorbereiding naar dat weekend op rolletjes. Enthousiaste decorbouwers die je elk jaar kan vragen en vervolgens niet meer naar om hoeft te kijken, de grote grimeploeg, kostuummakers waartussen mensen zitten die zelf ook nog een rol hebben in het toneelstuk. Het enthousiasme van deelnemers vloeit nog altijd voort uit 2019 toen molen Hermien 200 jaar bestond en Hervelo een mega productie opvoerde bij de oude molen. 200 jaar geschiedenis van het dorp kwam voorbij met paard en wagen incluis. “We zijn toen van tevoren in Harreveld rondgegaan, op de kermis bijvoorbeeld. Mensen melden zich aan en de meesten zijn gebleven. Ondanks de coronajaren.”

Dikwijls koos Hervelo voor hun jaarlijkse uitvoering een klucht. Met de ervaringen van 2019 rijker, koos de leescommissie uit tientallen boekjes met nieuwe toneelstukken een top drie. Welke samenvatting en titel spreken het meest tot de verbeelding? Regisseur Marja Fuchs kreeg het laatste woord en koos voor ‘Gestrand’, een geschreven toneelstuk door Mary Bakker-Schoon. Aan het begin van de zomer is het script gezamenlijk doorgelezen en zijn de rollen verdeeld. En dan gaan de uren van hard werken en repeteren van start. Personages krijgen hun verdiende karakters, emoties stromen over gedragen door de interpretaties van elke speler”, schrijft Hervelo op haar website.

Onze leden zijn oeverloos enthousiast en iedereen die bijdraagt wil verder kijken dan de standaard dingen uitvoeren.

“We hebben een bestuur met leden die toneel hebben gespeeld of nog toneelspelen. Voor deze uitvoering hebben we ook onze ogen en oren open gehouden ervaren spelen met nieuwe spelers uit Harreveld aan te vullen. De Harreveldse kermis valt daarvoor ideaal”, zegt Nicol IJzereef. “Onze leden zijn oeverloos enthousiast en iedereen die bijdraagt wil verder kijken dan de standaard dingen uitvoeren.”

Jeugdtoneel

Het enthousiasme voor toneel reikt bij Hervelo tot ver buiten het podium. Aan leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool in Harreveld geeft Hervelo acteerworkshops ter voorbereiding aan de schoolmusical. “We geven ze de kneepjes van het vak: hoe speel je iemand die boos is? Door deze kennismaking krijgen leerlingen de smaak te pakken en maken de stap naar ons jeugdtoneel. Ook zij spelen theater.”

De animo voor ‘Gestrand’ is groot. Volgens Nicol spreekt het script aan. Het gaat over vier vriendinnen die op weg zijn naar de Chippendales en onderweg pech krijgen. Ze belanden in een leegstaand vakantiehuisjes. Een ontmoeting met een mysterieuze man krijgt een angstaanjagende wending. Wat doe je dan? De vleug humor geeft de spanning op tijd lucht.

De kaartverkoop verloopt via de website van Hervelo. Nicole: “Bij Hervelo zit het publiek trapsgewijs op een tribune rond de toneelvloer. Je hebt dus nooit last van degene die voor je zit en het zicht ontneemt.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-10-10 16:13:10


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.