Uitgesteld Donutfestival komt met intermezzo’s: de eerste gaat over democratie

– De organisatie van het veelbelovende Donutfestival dat op 8 juni gecanceld werd, houdt in aanloop naar de verplaatste editie op 21 juni 2024, vier intermezzo. “Een heel jaar moeten wachten duurt veel te lang”, aldus de organisatie.

Het geplande Donutfestival gaat niet over hoe je zoete ringbroodjes bakt met chocoladegelei. Nee, dit festival dat de Achterhoek van binnen rijker maakt, gaat over hoe je op een circulaire manier kan verduurzamen en wij zelf ook beter gedijen. De opzet in de Toltuin aan de Schuurmansweg in Beltrum is als een festival waar informatie over het nieuwe economische systeem volgens de Donut geëntertaind en direct in de praktijk wordt gebruikt met het idee een cultuurverandering teweeg te brengen. De basis voor dit anders economisch denken ligt bij de Britse econome Kate Raworth. Ze is momenteel als lector verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam.

De organisatie bestaande uit Anke Sitter, Bram Pape en Marleen Kosterink wil in aanloop naar de nieuwe datum van volgend jaar festivalbezoekers opwarmen met vier intermezzo’s met de bedoeling “om op verkenning te geen en alvst verdieping te geven op de festivalthema’s”, aldus de drie organisatoren. Op 15 september is de eerste in de Toltuin en gaat over de democratie. De tweede is op Wereld Donutdag op 13 november en gaat over Natuur-Landbouw & Voedsel. De derde is in februari over onderwijs en de laatste in april gaat over Waarde & Financiën.

Eerste intermezzo: ‘Democratie in de 21ste eeuw’

In de Westerse wereld lijkt de democratie gereduceerd te zijn tot twee fenomenen: een kiesstelsel en (wettelijk bepaalde) burgerparticipatie. Lijkt. Is dat daadwerkelijk zo? En wat verwachten we, wat eisen we in de 21ste eeuw? Wat verstaan we onder democratie? Hoe gaan we ermee om? Welke variaties bestaan er? Of welke zouden er kunnen (moeten?) worden ontwikkeld?

We hebben niet de illusie, dat we in een Intermezzo alle antwoorden kunnen vinden. Onze ambitie is het thema breder bespreekbaar te maken, elkaar tot nadenken te stimuleren én om politiek en overheid uit te dagen. We vinden, dat het huidige stelsel onvoldoende in staat is om de behoeftes van de maatschappij, dus van de mensen in te vullen. En als dat zo is? Wat helpt dan wél? En wat hebben we daarvoor nodig?

Alvast meer weten over het Donutfestival? Klik op deze link van De Acheterhoekse Courant.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-08-22 13:10:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.