Buurtschap IJzerlo bereidt zich voor op openluchtspel Styx

– De buurtschap IJzerlo (gemeente Aalten) is volop in voorbereiding op het openluchtspel dat begin september opgevoerd gaat worden.

De Christelijke Oranjevereniging (COV) IJzerlo organiseert naast de jaarlijkse activiteiten als Koningsdag en het Zomerfeest ook eens in de vijf jaar een openluchtspel. Een traditie die in 1980 bij de manege begon met stukken als ‘Gerdien van de Vlotter’ en ‘De heks van ’t Colenbargerbroek’. In 2015 was er met Totem een vernieuwend stuk met op het eind een verassende wending. In 2020 was het de bedoeling de traditie voort te zetten met Styx, maar dat liep even anders…

Corona gooide roet in het eten en terwijl de spelers en decorbouwers al druk waren met de voorbereidingen moest het openluchtspel voor onbepaalde tijd worden uitgesteld. Nu is het na een aanloop van meer dan zes jaar eindelijk zover dat Styx, daadwerkelijk voor publiek gespeeld zal worden.

Styx is de titel van het openluchtspel en is geschreven door Leon van Herksen, Marijn Kraaijenbrink, Arjan Tolkamp en Remco Wassink. Alle vier van oorsprong afkomstig uit IJzerlo. Dat geldt ook voor alle spelers. Verder zijn er talloze vrijwilligers betrokken om het openluchtspel tot een succes te maken.

Nabij de Tammelbrug wordt de Keizersbeek omgetoverd tot de Styx

Het openluchtspel wordt opgevoerd op een bijzondere locatie. Nabij de Tammelbrug wordt de Keizersbeek omgetoverd tot de Styx. De Styx zou je kunnen kennen als de dodenrivier die de scheiding vormde tussen de boven en de onderwereld in de Griekse mythologie. Ondanks deze mythologische titel speelt het stuk in de huidige tijd. Het stuk neemt de toeschouwers mee naar het landgoed van Maximilian Schuitemaker, een geslaagd zakenman die dit jaar met stip de Quote 500 is binnen gekomen. Voor die gelegenheid wil hij een groot feest geven, maar groot geld trekt ook verkeerde types aan. Zo ontvouwt zich langs de oevers van de Styx een verhaal waarin spanning, humor, avontuur en mysterie samenkomen.

Het openluchtspel Styx wordt opgevoerd in IJzerlo, aan de Tammeldijk, nabij de Tammelbrug. De speeldata zijn 1, 2, 8 en 9 september, aanvang 19:30. Kaarten zijn online verkrijgbaar via de website www.cov-ijzerlo.nl.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-08-23 08:13:25


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.