Tot 3000 euro subsidie stimulans voor woningeigenaren om energiebesparende maatregelen te nemen

– Woningeigenaren in de gemeente Aalten met een laag besteedbaar inkomen en een woning die onvoldoende is geïsoleerd, kunnen met subsidie van de gemeente Aalten energiebesparende maatregelen nemen aan hun woning. De maximale subsidie is 3.000 euro per woning per jaar. De subsidieregeling gaat in op 10 januari 2023.

Wethouder Erik Groters: “Bijna iedereen heeft te maken met hogere kosten voor gas en elektriciteit. Woningeigenaren met een woning met een laag energielabel, vaak slecht geïsoleerd, worden extra getroffen. De warmte vliegt soms letterlijk uit het raam. Met een of meer energiebesparende maatregelen kan de energierekening in veel gevallen flink omlaag worden gebracht. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar we zien tegelijkertijd dat het vaak om huishoudens gaat die deze maatregelen niet van hun spaargeld kunnen betalen, en die ook niet kunnen lenen. Voor hen is deze subsidie bedoeld. Ze kunnen er de bedrijven en vakmensen mee betalen om de maatregelen voor hen uit te voeren. En er zijn ook mogelijkheden voor woningeigenaren die zelf aan de slag gaan.”

Laag energielabel

Alleen eigenaren van woningen die geen energielabel A of B hebben én een bouwjaar hebben van vóór 2010, komen in aanmerking voor subsidie. In de loop van 2023 kunnen twee groepen woningeigenaren de subsidie aanvragen.
Dat zijn: Vanaf 10 januari 2023 kunnen woningeigenaren die in aanmerking komen voor de energietoeslag 2022 (huishoudens met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm), subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen aan hun woning. Deze groep kan 100 procent van de kosten gesubsidieerd krijgen, met een maximale subsidie van 3.000 euro per woning per jaar.

En vanaf 1 maart 2023 kunnen woningeigenaren met een woning met een maximale WOZ-waarde van 275.000 euro subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen aan hun woning. Deze groep kan 30 procent van de kosten gesubsidieerd krijgen, met een maximale subsidie van 3.000 euro per woning per jaar.

Maatregelen om energie te besparen en/of op te wekken

Meerdere maatregelen komen voor subsidie in aanmerking; gevel-, spouwmuur-, dak-, zolder-, vloer- en bodemisolatie. En ook voor isolatieglas, een warmtepomp, zonnecollectoren, een zonneboiler en het plaatsen van zonnepanelen kan subsidie worden aangevraagd. De volledige lijst met maatregelen die voor subsidie in aanmerking komen is vanaf 10 januari te vinden via www.aalten.nl/energie. Gemeente Aalten heeft voor de subsidieregeling € 275.000 beschikbaar gesteld.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-12-21 14:33:24


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.