Topvolleybalster Myrthe Schoot stopt: ‘Ik kan nu zelf bepalen’

– Na 22 jaar leven in het teken van volleybal kiest Myrthe Schoot een ander pad. De 34-jarige Winterswijkse maakte veertien jaar deel uit van Oranje en speelde 387 interlands.

“In 2020 gingen de Olympische Spelen niet door en kwam de wereld stil te staan. Dat gaf tijd om te denken. Wat wil ik nog bereiken, in het volleybal en in het leven.” Myrthe heeft toen haar studie weer opgepakt. “Tien jaar geleden ben ik begonnen aan de studie commerciële economie aan de Johan Cruyff academie. Ik dacht toen: dat doe ik er wel even bij. Maar zo simpel was dat niet.”

‘Ik heb nu zelf de regie’

“De afgelopen jaren hebben in het teken van de sport en van het team gestaan. Ik kijk er erg naar uit om nu zelf de regie te hebben, zelf besluiten te nemen, bijvoorbeeld om een weekendje weg te gaan, zonder dat een coach zegt dat dat niet kan.”

In 2020 pakte Mythe haar studie weer op. Inmiddels heeft ze het diploma op zak en heeft ze haar eerste werkervaring bij het NOC/NSF. “Ik krijg er superveel energie van. Ik neem mijn eigen beslissingen en ben zelf verantwoordelijk voor het resultaat. Ik mag en kan nu zelf bepalen wat ik ga doen. Daar kijk ik nog wel het meeste naar uit.”

Veel passie en liefde voor het spel

Ex-bondscoach Avital Selinger roemde Schoot om haar dienende rol. “Myrthe is een harde werker met heel veel passie en liefde voor het spel”, zei Selinger eerder over zijn libero. “Door de manier waarop ze iedereen op sleeptouw neemt, is ze een leider. Ik vind haar een teamspeelster bij uitstek die er ook van geniet om anderen beter te maken.”

Volle prijzenkast

De Achterhoekse brak als tienermeisje door bij Longa’59 in Lichtenvoorde. Daarna maakte ze meer dan een decennium deel uit van Oranjes gouden generatie. Ze bemachtigde drie keer zilver op het EK (in 2009, 2015 en 2017). Ze werd twee keer landskampioen van Nederland en drie keer kampioen van Duitsland. Op de Olympische Spelen van Rio in 2016 werd het team vierde, net als tijdens het WK van 2018.

Geschreven door Willem van der Hogen Jan, Omroep Gelderland op 2023-07-17 16:10:40


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.