Toffe Peer Trofee voor uitdager metaaltechniek Roel Jansen van Winterswijks bedrijf Jansen Metal Products

WINTERSWIJK – Roel Jansen van het Winterswijkse familiebedrijf Jansen Metal Products heeft de wisseltrofee van Toffe Peer uitgereikt gekregen door Mark van Dam van de Winterswijkse Uitdaging en wethouder Elvira Schepers. De Winterswijkse Uitdaging (WUh) reikt jaarlijks deze prestigieuze prijs uit aan een ondernemer die binnen of buiten hun onderneming iets doen voor anderen. Niet omdat hun bedrijf er beter van wordt, of niet omdat de winst er hoger van wordt, maar omdat ze vinden dat ze vanuit hun ondernemerschap een bijdrage kunnen leveren aan een betere samenleving. Roel Jansen is zo’n ondernemer.

De prijs bestaat uit een beeldje van een peer met daarnaast een wisseltrofee, een grotere porseleinen peer en een cheque van 500 euro die de winnaar mag schenken aan een door hem te kiezen goed doel. Daar hoefde Roel Jansen niet lang over na te denken. Zijn bedrijf Jansen Metal Products zal het bedrag verdubbelen en daarvan de materialen kopen voor hun projecten Metal Skills Kids (voor basisschoolkinderen) en Metal Skills Talenten (voor leerlingen van de middelbare scholen). Medewerkers van het bedrijf maken op een knutseldag met metaaltechniek met deze leerlingen onder meer barbecue’s en F1 auto’s. Voor deze dagen stelt het bedrijf de medewerkers beschikbaar en houden zij voor docenten van de scholen een speciale workshop zodat deze leerkrachten zelf ondervinden wat werken met metaal en innovatietechniek precies inhouden.

Scholen dienen

“Op school hebben we alleen de spullen voor metaal ombuigen of een gaatje boren”, zegt Gregor Bouhuis van het Gerrit Komrij College. “Maar hier bij Jansen kun je de échte dingen doen en deze échte dingen ook goed doen. Het is een heel goede manier om de jeugd uit te dagen. En door de gegeven workshops aan onze docenten, kunnen we techniek ook veel beter overdragen op onze leerlingen.” Het Gerrit Komrij College wil daarom op de ontvangen prijs een toef slagroom doen, zei Bouhuis. Wat de slagroom precies is wil Bouhuis nog als een verrassing bewaren.

Wat het effect van de Toffe Peer moet zijn

Na een oproep op het platform van de Winterswijkse Uitdaging werden door Winterswijkers 16 bedrijven genomineerd die in aanmerking van de Toffe Peer prijs konden komen. “Het is voor het bestuur altijd moeilijk om daaruit een bedrijf te kiezen die maatschappelijk verantwoord onderneemt. In de Achterhoek zijn we nogal bescheiden en laten we vooral niet zien wat we doen voor de ander. We klappen ons niet op de borst. De Toffe Peer laat zien wat het belang van een bedrijf is om in de samenleving te investeren. Ze doen het er even bij naast, maar wat ze doen is superbelangrijk voor een samenleving.”

Wethouder Elvira Schepers neemt namens de gemeente Winterswijk zitting in het bestuur van de Toffe Peer Trofee. “Jansen Metal Products sprong wat ons betreft uit het lijstje met genomineerden. Hier gebeuren leuke dingen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en om mensen te interesseren voor techniek.”

Interesse wekken en vasthouden

Toffe Peer winnaar Roel Jansen vindt dat bedrijven het voortouw moeten nemen voor een vitale samenleving. “Als ik over een aantal jaren een duurzaam bedrijf kan overdragen aan de volgende generatie en dit een fijne plek is waar mensen graag willen komen werken en werken blijven, voel ik me daar happy bij.”

In de Achterhoek zitten de kleinere -MKB- bedrijven die grotendeels behoren tot de zogenaamde maakbedrijven. Personeel is schaars geworden. Mede door een verkeerd beeld dat mensen doorgaans hebben van de metaalsector is het nog moeilijker om technische mensen te vinden. Om daar een omwenteling in te krijgen bedacht Roel Jansen zijn eigen project van Metal Skills en met succes. Dat project sloeg zo goed aan dat het eenvervolg heeft gekregen in Lichtenvoorde en Varsseveld. Daar helpt hij het organiseren. “We zetten in op de jeugd. Bij het eerste contact met techniek eerst zien of ze het leuk vinden en dan deze jongens en meisjes zien vast te houden. Jansen bedacht ook Girlsday, een leuke gezellige dag voor meiden in de techniek. Er meldde na de eerste Girlsday een meisje bij het metaalbedrijf voor een zaterdagbaantje. Ze is opgenomen in de klusgroep en doet het goed, aldus Jansen.

Roel Jansen over de gekregen waardering en de ontvangen Toffe Peer Trofee: “Ik heb er heel veel zin in om er nog meer gehoor aan te geven en dit voor de samenleving te doen. Dus kom bij ons!”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-02-21 16:54:38


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.