Theaterdecor vol plassen: Winterswijkers duimen voor beter weer

– “Blijft het nu echt even droog? Dan gaan we snel beginnen!” Met haar regenlaarzen aan spreekt regisseur Els Damen de groep met acteurs, dansers en zangers toe. In een decor vol plassen en blubber worden de laatste puntjes op de i gezet voor een groot theaterspektakel in Winterswijk.

Onder in de 30 meter diepe steengroeve is een terrein met een podium, tenten, horeca en andere decorstukken verrezen. Over twee dagen zitten de eerste toeschouwers op de tribunes. De kletsnatte omstandigheden zorgen wel voor wat extra uitdagingen bij de voorbereidingen.

Nat pak

“Tot nu toe hebben we binnen gerepeteerd”, zegt regisseur Els Damen. Nu de acteurs voor het eerst in de openlucht kunnen spelen, is het even schakelen. “Het wordt snel glad en er zijn hele diepe plassen, dus je moet bijvoorbeeld zorgen dat je voorzichtig danst.” De kostuums blijven ook nog even in de kast. “Die wil je wel nog even netjes houden.”

In een optimistische bui heeft ze al wel haar korte broek aangetrokken. “We blijven positief en dat werkt, want nu schijnt de zon even.” Voor het publiek hoopt ze dat de weersvoorspelling de komende dagen beter wordt. “We vragen mensen wel alvast om stevige schoenen aan te trekken, want je moet eerst een heuvel aflopen voordat je hier op de tribune kan gaan zitten.”

Voor de zekerheid een poncho meenemen, kan volgens Damen geen kwaad. “Een paraplu kan niet, want dan ziet iemand achter je niks meer.”

Zo ziet een nat Steengroeve Theater eruit:

Vrijwilligers

Vier avonden wordt deze week het stuk Romeo en Julia opgevoerd in de groeve, die voor de tiende keer is omgetoverd tot een tijdelijk theater. De hoge rotswanden bieden een uniek decor en creëren een magische sfeer bij maanlicht, zo is het idee. Ruim 170 mensen uit de omgeving doen mee. Een orkest, koor, dansers en acteurs: samen leven ze toe naar de eerste voorstelling, komende dinsdag.

Koen Heikoop is namens het Winterswijks Muziek Theater één van de acteurs in het stuk. Zijn wandelschoenen zitten al flink onder de kalk. “Daar hebben we normaal in het theater geen last van”, lacht de inwoner van Aalten. De veelal jonge acteurs en dansers hebben een grote grijns op hun gezicht tijdens de repetities, die ze afwisselen met geconcentreerde blikken tijdens de scenes.

“Ondanks het slechte weer is het wel heel fijn om hier nu lekker beneden te zijn”, zegt Mercutio, de beste vriend van Romeo, in het theaterstuk.

Roots in het oosten

Zangeres en actrice Ellen ten Damme speelt gitaar en viool in de voorstelling, en zingt een aantal nummers. “In de buitenlucht is het harstikke leuk”, zegt de Amsterdamse. De omgeving van Winterswijk is haar niet onbekend. “Ik ben hier als kind heel vaak geweest met mijn opa en oma, pyriet zoeken. Mijn familie komt hier sinds 1400 vandaan, is bekend. Dus ik vind het heel erg leuk om het hier te zien.”

Ze kijkt uit naar de bijzondere optredens komende week. “Het wordt heel groots. Met een koor, een orkest, dansers, een enorme productie.” Ten Damme kruipt in de rol van een beschermvrouw. “Wat vroeger de geestelijke van het dorp was.” Het stuk van Shakespeare is in een nieuw jasje gestoken. “Met allerlei moderne nummers. Maar mijn bijdrage is bescheiden.”

De steengroeve in Winterswijk, nabij de buurtschap Ratum, is een dagbouwmijn waar voornamelijk kalksteen gewonnen wordt. De groeve is sinds 1932 in gebruik.

Geschreven door Madelien Jansen, Omroep Gelderland op 2023-08-06 17:34:35


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.