De Graafschap wacht een zwaar seizoen

– De Graafschap lijkt niet klaar voor de start van het nieuwe seizoen. De voorbereiding liep niet naar wens. En in de sterk bezette eerste divisie zal het een hele klus worden om de play-offs te halen.

De degradanten FC Groningen, FC Emmen en Cambuur willen direct terugkeren naar de eredivisie. En ook clubs als Willem II en NAC moeten eigenlijk promoveren. ADO Den Haag en Roda JC zijn eveneens ambitieus. En er zijn altijd verrassingen, zoals afgelopen seizoen MVV en FC Eindhoven.

Zwaar begin

De Graafschap heeft meteen een pittige start met ADO, Jong Ajax en Emmen. Het is niet gewaagd om te voorspellen dat het geen negen uit drie zal worden. Vorig seizoen begonnen de Doetinchemmers met drie nederlagen aan het seizoen en liepen ze daarna eigenlijk constant achter de feiten aan.

Jan Vreman bewaart vooral de rust. De ervaren trainer kent de beperkingen van de club. Ondanks de financiële injectie van een groep sponsoren is er weinig mogelijk. Het is wachten op buitenkansjes op de transfermarkt. Daar loert technisch manager Peter Bijvelds dan ook op.

Technisch manager Peter Bijvelds. – Foto: Omroep Gelderland

De Graafschap trok tot dusverre alleen Donny Warmerdam en Tristan van Gilst aan. En omdat doelman Mees Bakker in de voorbereiding geen sterke indruk maakt, is Thijs Jansen gehuurd van Feyenoord.

Doelman Mees Bakker maakt een onzekere indruk. – Foto: Omroep Gelderland

Bijvelds liet wat buitenlandse proefspelers komen zonder een al te beste CV en dat leverde logischerwijs niks op. Verder zijn Giovanni Büttner, de neef van Alexander, en Jerry van Wolfgang, voorheen Van Ewijk, op proef. Met name Van Wolfgang lijkt een versterking en Büttner maakt ook een goede indruk, maar de vleugelspits heeft een verleden met veel blessures.

Veel jeugdspelers

De selectie is noodgedwongen aangevuld met veel jeugdspelers. Sommigen daarvan lijken hun kans te pakken, zoals de balvaardige middenvelder Anis Yadir, de offensief ingestelde linksback Levi Schoppema, aanvaller Blnd Hassan en centrumverdediger Joran Hardeman. Spits Elie Raterink is fysiek sterk, maar komt voetballend duidelijk tekort.

Fortes

De Graafschap moet het hebben van enkele ervaren spelers gecombineerd met de talenten die zich afgelopen seizoen al hebben bewezen, zoals Devin Haen, Philip Brittijn, Rio Hillen en Basar Önal, die overigens in de voorbereiding niet zijn niveau haalde. Aanvoerder Jeffry Fortes lukt dat wel. Hij neemt de ploeg op sleeptouw, doet zijn defensieve taken en heeft ook veel aanvallende dreiging.

Achterhoede

Centraal achterin beschikt De Graafschap over Xandro Schenk en Jan Lammers, die het niet van hun snelheid moeten hebben. Maar op ervaring, duelkracht en inzicht handhaven ze zich wel. Maar het is te riskant om met beide routiniers te spelen, dus is Hillen of Fortes of Hardeman de andere centrale verdediger. Maar voor Fortes is geen alternatief op de rechtsbackpositie. En als Alexander Büttner geen linksback speelt, kan Hillen of Schoppema die positie innemen.

Alexander Büttner is voorlopig middenvelder. – Foto: Omroep Gelderland

Want Büttner is voorlopig middenvelder en dat bevalt hem uitstekend. Hij kan met zijn traptechniek het spel makkelijk verplaatsen en komt ook meer in schietpositie. Die linie is goed bezet met ook de ervaren Lion Kaak, Philip Brittijn, Donny Warmerdam en Anis Yadir. Warmerdam zou eventueel ook nog centraal achterin kunnen spelen. Probleem is wel het ontbreken van een echte nummer tien na het vertrek van Camiel Neghli naar Sparta.

Extra aanvallers nodig

Voorin kan De Graafschap ook nog wel wat gebruiken. Devin Haen is de eerste spits, maar zal dit seizoen wel echt moeten doorbreken. Raterink lijkt alleen geschikt als breekijzer, dus een extra centrumspits is geen overbodige luxe. Önal worstelt dus met zijn vorm, maar lijkt toch zeker van een basisplaats op één van de vleugels. De andere vleugelspitsen Van Gilst en Hassan lijken nog niet rijp voor een vaste plaats, net als Ezra van der Heiden en Sam Bisselink. Daarom is een extra vleugelspits, zoals bijvoorbeeld Jerry van Wolfgang, geen overbodige luxe.

Lege portemonnee

Al met al zijn er dus veel onzekere factoren bij De Graafschap, dat eigenlijk in iedere linie nog versterking behoeft. Aan Bijvelds de taak om met een vrijwel lege portemonnee de selectie aan te vullen. De technisch manager is af van de doorlopende contracten van spelers die nog door zijn voorganger zijn vastgelegd en moet nu zijn eigen netwerk aanspreken.

Verlost van Poldervaart

En hij is ook verlost van een trainer die niet zijn keuze was. Want tussen Adrie Poldervaart en Peter Bijvelds was nooit enige chemie. Vreman zorgt nooit voor onrust en bovendien kent hij met zijn ervaring als jeugdtrainer binnen de club alle talenten van haver tot gort.

De Spinnekop is altijd fanatiek – Foto: Omroep Gelderland

Veel beperkingen en twijfels bij de start van het nieuwe seizoen. Maar één factor is een zekerheid. De fans van De Graafschap zullen op De Vijverberg en in uitwedstrijden vol achter hun club staan en met sfeeracties furore maken. Ook al kost dat af en toe een boete en een straf van de weinig tolerante KNVB. Maar alleen al voor de trouwe fans zou het prettig zijn als De Graafschap dit jaar toch weer mee kan doen om de prijzen.

Morgen een analyse over de kansen van Vitesse komend seizoen. En woensdag wordt NEC onder de loep genomen.

Geschreven door Jan Sommerdijk, Omroep Gelderland op 2023-08-07 09:54:08


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.