Taakstraf voor zorgverleenster (28) na ontucht met ex-cliënt

– Een 28-jarige vrouw uit Zutphen is woensdag veroordeeld tot een celstraf van 360 dagen, waarvan 358 voorwaardelijk, voor ontucht met een aan haar zorg toevertrouwde minderjarige jongen uit een jeugdzorginstelling in Harreveld. Daarnaast moet ze een maximale taakstraf van 240 uur uitvoeren. De officier van justitie eiste twee weken geleden nog een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Daarmee valt de straf fors lager uit.

De Zutphense werkte sinds oktober 2016 als pedagogisch medewerker bij jeugdzorginstelling Horizon in Harreveld. In oktober 2019 werd zij de co-mentor van het slachtoffer. Een jaar later kwam de vrouw ziek thuis te zitten. Via sociale media bleef zij contact houden met het slachtoffer, waarna ze in oktober 2020 met elkaar afspraken.

Afspraakjes in auto’s en hotels

De vrouw haalde het slachtoffer op van het station in Vorden en reed vervolgens met hem in de auto naar een afgelegen plek. In de auto spraken zij met elkaar, waarna seksuele handelingen plaatsvonden. Dergelijke afspraken in de auto vonden in totaal drie keer plaats. Hierna vonden nog meerdere afspraken plaats in hotels, waarbij de vrouw en het slachtoffer telkens seksuele handelingen met elkaar verrichten.

De rechtbank in Arnhem is het niet met de advocaat van de vrouw eens dat de zorgrelatie geen invloed had op de seksuele handelingen. Deze zorgrelatie duurde volgens de rechtbank ook voort toen de vrouw ziek thuis kwam te zitten. De rechtbank oordeelt dat de Zutphense misbruik maakte van de afhankelijkheidsrelatie die tussen haar en het slachtoffer bestond. Hij vertrouwde de vrouw als de enige persoon met wie hij kon en wilde praten.

Slachtoffer als gelijke beschouwen

De rechtbank oordeelt dat de vrouw misbruik maakte van de afhankelijkheidsrelatie die tussen haar en het slachtoffer bestond. Het slachtoffer was een kwetsbare, minderjarige jongen. Hij vertrouwde de vrouw als de enige persoon met wie hij kon en wilde praten.

De vrouw ging het slachtoffer als een gelijke beschouwen en verloor daarbij de afhankelijkheidsrelatie tussen hen uit het oog. De vrouw ziet zelf in dat zij over een grens is gegaan en beseft dat er voor haar hoogstwaarschijnlijk geen toekomst is in de zorg.

Straf is fors lager

De rechtbank oordeelt echter dat de vrouw niet langer de gevangenis in hoeft dan de tijd die zij doorbracht op het politiebureau. De vrouw is namelijk niet eerder in aanraking geweest met politie of justitie.

Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van drie jaar. Om de ernst van haar handelen tot uitdrukking te brengen, legt de rechtbank bij de deels voorwaardelijke gevangenisstraf een maximale taakstraf van 240 uur op.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-01-25 14:11:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.