Elf Oezbeken zonder werkvergunning aangetroffen in Aalten vermoedelijk sprake van arbeidsuitbuiting

– In een pand dichtbij het station in Aalten zijn elf mensen uit Oezbekistan aangetroffen toen controleurs van de arbeidsinspectie en de gemeente het gebouw dinsdagmiddag binnenvielen. Ze hadden zich verstopt in de kelder, achter een stapel matrassen en sommigen hadden zich verschanst in een kast. De arbeidsinspectie spreekt van ‘erbarmelijke omstandigheden waarin de Oezbeken leefden’ en onderzoekt of de aannemer voor wie ze werkten schuldig heeft gemaakt aan arbeidsuitbuiting.

De elf Oezbeken werkten boven de afhaalpizzeria zonder dat de werkgever een werkvergunning had aangevraagd terwijl dit voor arbeidsmigranten verplicht is. Ze verbleven illegaal en sliepen met zeven mensen in een klein kamertje zonder daglicht. Er waren minimale sanitaire voorzieningen aanwezig, aldus Paul van der Burg van de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Het was niet de eerste keer dat de Arbeidsinspectie deze locatie in de gemeente Aalten bezocht. Vorige week bracht de inspectie ook al een bezoek en werden er acht personen met dezelfde nationaliteit aangetroffen. Ook voor hen had hun werkgever geen werkvergunning aangevraagd. De werknemers werkten als bouwvakkers.

Volgens de Arbeidsinspectie worden steeds meer Oezbeken naar Nederland gehaald door malafide aannemers. Vaak moeten ze hier onder erbarmelijke omstandigheden voor een laag loon werken. Zo ook in Aalten. Het niet aanvragen van een ’tewerkstellingsvergunning’ betekent een overtreding van de Wet Arbeid Vreemdelingen (Wav). De betrokken werkgever zal daarvoor worden beboet.

De elf Oezbeekse bouwvakkers worden hoogstwaarschijnlijk het land uitgezet.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-25 14:38:44


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.