Steun in Tweede Kamer voor bekostiging spoedeisende hulp maakt weg vrij voor behoud streekziekenhuizen

– De zorg wordt alsmaar duurder en minister Kuipers vindt dat deze meer gecentraliseerd moet worden. Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk zou daarom de spoedeisende hulp verliezen aan de grote ziekenhuizen in Enschede en Arnhem-Nijmegen. Maar afgelopen week stak de Tweede Kamer daar een stokje voor door een motie die oproept geld vrij te maken voor de spoedeisende hulp in de regio’s. Voor kleinere streekziekenhuizen geeft dat nieuwe hoop in hun voortbestaan als volwaardig ziekenhuis. Met het oog op de verkiezingen is in Winterswijk voorzichtig blij gereageerd.

Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk heeft in een club van andere burgemeesters, zich hard gemaakt voor het behoud van de kleine ziekenhuizen. De spoedeisende hulp moet bereikbaar blijven als onderdeel van de basiszorg die er moet zijn in de regio zoals die van de Achterhoek. Het SKB is belangrijk voor de regio. Dat vindt de Kamer ook. Want behalve dat de acute zorg aanwezig blijft, is dat deze motie bij mensen die in de Achterhoek wonen de zorg wegneemt of zij op tijd een ziekenhuis kunnen bereiken wanneer acute zorg nodig hebben. Voor complexere – en bijvoorbeeld traumazorg heeft het SKB hun partners in Enschede, Doetinchem en Nijmegen.

Maar belangerijker is het feit dat het behoud van de spoedeisende hulp cruciaal is voor het kunnen blijven bieden van de basiszorg. Te denken valt aan intensive care-bedden en de geboortezorg.

Mensen uit de buurt komen graag in het SKB, anders moeten zij erg ver reizen. En dat geldt ook voor verpleegkundigen, die in de regio worden opgeleid en in de streek graag willen werken. Bovendien is het SKB een van de grote werkgevers in de regio wat voor burgemeester Joris Bengevoord mede een reden is om zich tot in Den Haag voor het behoud van streekziekenhuizen in te zetten.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-10-31 06:58:20


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.