Steeds meer initiatieven voor geveltuintjes in centrum Lichtenvoorde

– Net voor het paasweekend zijn in de Rentenierstraat en de Molendijk in het centrum van Lichtenvoorde plantvakken uitgegraven en voorbereid om te beplanten met groen. De aanleg van groen maakt onderdeel uit van de wens van onder meer winkeliers en horeca, en de gemeente om het centrum een gezelligere aanblik te geven met meer groen en kleur. Daarnaast heeft de aanplant ook een duurzame functie: minder verstening, meer verkoeling op hete dagen.

Inwoners aan de Molendijk hebben de plantvakken al voorzien van planten. Langs de gevels van diverse winkels zijn vorig jaar klimplanten geplant en zijn er toen op diverse plekken (Varkensmarkt) grote cortenstalen plantenbakken geplaatst.

De aangeplante geveltuintjes in de steeg van de Molendijk. – Foto: Eveline Zuurbier

Het project is een samenwerking tussen de bewoners, ondernemers, de gemeente en De Hofmeesters – ontwerpbureau voor tuin en landschap. De gemeente stelt de planten beschikbaar. De bewoners zorgen voor het onderhoud. De ondernemers nemen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor het groen langs de winkel- en horecagevels.

De centrumondernemers vinden het fantastisch dat ook bewoners van het centrum het initiatief hebben genomen tot aanleg van geveltuintjes.

Klimplanten sieren de gevels van winkels in Lichtenvoorde. – Foto: Eveline Zuurbier

Centrum van Lichtenvoorde bruist steeds meer

Vorig jaar was de opening van de prachtige nieuwbouw van Careaz Antoniushove. Ook het omliggende gebied is opnieuw ingericht en beplant. De nieuwbouw aan de andere kant van het centrum ‘Hof aan de Dijkstraat’ vordert met rasse schreden. Andere (bouw)plannen volgen binnenkort. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een groenplan voor het centrum. Dat houdt in dat we op diverse andere locaties in het centrum ook kleurige beplanting gaan aanbrengen in nieuwe plantvakken. Het wordt daardoor nog prettiger om in het centrum te verblijven.

Gemeente Oost Gelre juicht dergelijke initiatieven toe. Inwoners met groene en kleurrijke ideeën kunnen contact zoeken met de gemeente Oost Gelre. (r v.lette@oostgelre.nl)

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-04-08 08:55:15


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.