Ronde van de Achterhoek niet meer in gevaar

– Het doorgaan van de Ronde van de Achterhoek lijkt niet meer in gevaar. De politieleiding heeft de minister van Sport laten weten dat er dit jaar vrijwel zeker toch voldoende begeleiding van motoragenten zal zijn bij de grotere wielerwedstrijden in Nederland. Bij de Ronde van de Achterhoek, een eendagswedstrijd die in augustus wordt gereden, dreigde deze begeleiding die essentieel is voor de wedstrijd, weg te vallen.

De politie had eerder laten weten niet de capaciteit te hebben om alle koersen met motoren te begeleiden. Onder andere de Ronde van de Achterhoek kon hier de dupe van worden. De wielerbond maakte zich zorgen over meer wedstrijden en trok bij minister Conny Helder aan de bel. Kennelijk heeft wat extra puzzelen wonderen gedaan, want nu verwacht de politie toch alle gaten te kunnen dichten. In ieder geval voor dit kalenderjaar.

“Ja, dat lijkt heel goed nieuws”, zegt Manuel Hezeman, voorzitter van de Ronde van de Achterhoek. “Ik ben er ook wel blij mee, maar waar ik me nog steeds zorgen over maak is de toekomst. De politie heeft het voor dit moment nog wel voor elkaar gekregen, maar het probleem speelt al langer en het is een kwestie van tijd voordat we weer in de problemen komen.”

Niet politie-afhankelijk

Bij de Omloop der Zevenheuvelen in Berg en Dal kennen ze de problematiek ook, maar hebben ze hier een paar jaar geleden al een oplossing voor gevonden. “Wij hebben gekozen voor een klein wedstrijdparcours van vijftien kilometer lengte. Die ronde leggen de renners dan vaker af”, vertelt organisator Joost van Wijngaarden. “We hoeven daardoor een veel minder groot stuk weg af te zetten. We kunnen het dan af met zogenoemde burgermotards en zijn we niet van de politie afhankelijk. Ik denk dat dit de toekomst wordt van bijna alle wielerwedstrijden in Nederland; een klein parcours waarbij je de politie niet meer nodig hebt.”

Maar het is de vraag of dit voor alle koersen een goeie oplossing is. In Berg en Dal zijn ze namelijk wel 2500 euro kwijt aan het inhuren van de burgermotards. Een kostenpost die niet bij alle koersen zomaar even wordt opgehoest. “Het is aan de politiek om iets aan het probleem te doen”, zegt Hezemans. “Het is een goeie start voor nu dat we dit jaar niet in de problemen komen, maar het is wel duidelijk dat er nog wel meer moet gebeuren voor een oplossing op de lange termijn.”

De Ronde van de Achterhoek wordt op zondag 27 augustus gereden met start en finish in Groenlo. De Omloop der Zeven Heuvelen wordt op zondag 9 juli gereden in Berg en Dal.

Geschreven door redactie, Omroep Gelderland op 2023-04-08 10:57:37


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.