Sneltreinverbinding tussen Doetinchem en Arnhem gaat er komen

– Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat was vandaag in het provinciehuis in Arnhem om daar 75 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de aanleg van de zogeheten RegioExpres, een dubbelspoor tussen Doetinchem en Arnhem. Die verbinding maakt de verbinding met de regio Arnhem-Nijmegen 13 minuten sneller.

De RegioExpres kan, als alles verder meezit, in 2027 gaan rijden. De trein zal op de tussenstations niet stoppen, maar rechtstreeks tussen Doetinchem en Arnhem rijden. De provincie Gelderland zei vorige week ook 75 miljoen euro toe, op voorwaarde dat het Rijk dat ook zou doen. Vandaag kwam staatssecretaris Heijnen speciaal voor naar Arnhem met de boodschap het bedrag te verdubbelen.

De Achterhoek is zeer blij met de 150 miljoen euro. Er is jarenlang voor een betere bereikbaarheid met Arnhem-Nijmegen gelobbyd. De aanzienlijk snellere treinverbinding moet ook bijdragen aan het fileleed rond Didam op de A18 en A12 en rond Arnhem. Tijdens de spitsuren staat het verkeer aan het einde van de A18 vast om de Achterhoek uit te komen.

Veel Achterhoekers werken of studeren in de regio Arnhem-Nijmegen. Bovendien worden dat deel van de Achterhoek, de Liemers en Arnhem zo’n 25.000 woningen bijgebouwd. Dat vraagt om een betere ontsluiting van de Achterhoek, aldus de staatsecretaris.

De snelverbinding levert tussen Doetinchem en Arnhem dus een tijdwinst op van 13 minuten. Vanuit de meest oostelijke punt, Winterswijk een reistijdwinst van 11 minuten. Voor reizigers die voorbij Arnhem in de richting naar de Randstad reizen, kan het zelfs een voordeel opleveren van 25 minuten.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-11-14 19:01:43


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.