‘Slapeloze nachten’, inwoners bezorgd over bedrijventerrein bij natuurgebied

WINTERSWIJK – Winterswijk is al jaren op zoek naar een locatie voor een nieuw bedrijventerrein. In afgelopen periode zijn acht mogelijke locaties in beeld gekomen die de komende maanden verder worden onderzocht. Deze locatiekeuzes leiden tot veel onrust.

Ook bij Job Leuning, die een aantal maanden geleden een woonboerderij kocht in het Arrisveld aan de rand van Winterswijk. “Ik ben hier komen wonen voor de fantastische natuur en het prachtige landschap”, vertelt Leuning. “Dat trok me het meest aan toen we enkele maanden geleden hiernaartoe verhuisden.”

Totdat in januari een brief van de gemeente op de mat viel, waarin stond dat het Arrisveld in beeld is als mogelijke locatie voor een nieuw bedrijventerrein. “Ik was me totdat moment nog van niks bewust”, zegt Leuning. “Dat was wel even schrikken en leidde tot slapeloze nachten. We zijn nu twee maanden verder, maar de zorgen zijn er nog steeds.”

Zoektocht naar 16 hectare

Winterswijk heeft laten onderzoeken hoeveel behoefte er is bij ondernemers die willen uitbreiden of op zoek zijn naar een nieuw bedrijfspand. “Daar komt uit dat we minimaal 16 hectare moeten gaan zoeken”, zegt wethouder Gosse Visser. “Zo kunnen we ook in de toekomst de werkgelegenheid behouden voor Winterswijk.”

De acht mogelijke locaties rond Winterswijk voor een nieuw bedrijventerrein – Foto: Gemeente Winterswijk

De acht mogelijke locaties: Morskers Driehuisweg, Arrisveld, Tuunterveld, Misterweg, Elinksveld, Eekelerweg, Molenveld en Ten Houtelaan worden de komende drie maanden verder onderzocht. “Bijvoorbeeld: wat heeft een bedrijventerrein op deze locatie voor invloed op de verkeersafwikkeling, de natuur en archeologie?”, legt Visser uit. “Dit leidt tot locatiepaspoorten en op basis daarvan kunnen we straks een vergelijking maken tussen de acht verschillende locaties.”

'Ontzettend zonde'

Leuning hoopt dat de gemeente straks de conclusie kan trekken dat een bedrijventerrein bij het Arrisveld niet kan. “Het Arrisveld ligt op een hoge es en vormt de natuurlijke overgang naar het Korenburgerveen wat hier iets verderop ligt. Het is hier prachtig stil en ’s nachts pikkedonker. Ontzettende zonde als dit prachtige gebied straks wordt ingevuld door een bedrijvenpark”, vindt Leuning.

Niet alleen bij Leuning, maar ook bij omwonenden van de andere zeven locaties leidt de mogelijke komst van een bedrijventerrein tot onrust. Meerdere inwoners schreven een brief naar de gemeenteraad of spraken hun zorgen uit tijdens een raadsvergadering. Inmiddels zijn er langs de invalswegen rond Winterswijk ook een aantal spandoeken geplaatst met daarop de tekst: ‘Hier geen industrie’. Ook is er een petitie gestart die inmiddels ruim 1400 keer is ondertekend.

Proces duurt lang

Wethouder Gosse Visser snapt de onrust. “Als omwonende wordt je geconfronteerd met iets nieuws in je omgeving. Veel mensen zien dat echt als een bedreiging, dus die zorgen begrijpen wij volledig”, aldus Visser.

De wethouder verwacht voor de zomer een definitieve locatiekeuze te kunnen maken, maar dat betekent niet dat de schop ook direct de grond in kan. “De ervaring is dat zo’n proces lang duurt”, zegt Visser. “Je moet toch rekening houden met zes tot tien jaar voordat bedrijven zich er kunnen vestigen.”

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek op 2024-03-14 09:51:08


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.