Eerste boom gepland in klimaatvriendelijk Dinxpers centrum

DINXPERLO – Dinxperlo krijgt een nieuw toekomstbestendig centrum. De openbare ruimte in het centrum van Dinxperlo wordt opnieuw ingericht waarbij het Prins Clausplein de huiskamer van het dorp wordt. Het nieuw ingerichte centrum zal straks duurzaam en geheel klimaatvriendelijk zijn. Er wordt hard gewerkt aan de voltooiing van het Dinxperse centrum.

Afgelopen week is men gestart met de aanplant in het centrum. Aan Ard Esselink van Esselink tuinen, Niek Nijhof en Wiljan Ros van Dusseldorp ISM en wethouder Erik Groters namens gemeente Aalten de eer om de eerste boom -een esdoorn- te planten tegenover het voormalige gemeentehuis. Voor nu worden de nieuwe parkeerplaats aan de Wilhelminastraat, het Kerkhofpad en het Kerkhofplein, de Burgemeester Haverkampstraat de Raadhuisstraat aangeplant, in het najaar gaat de aanplant weer verder.

Vergroening in de huiskamer van Dinxperlo

Voor de herinrichting van het Centrum, de Allee en de Heelweg is de Centrumvisie Dinxperlo gebruikt als uitgangsbasis. In deze visie opgesteld door inwoners, ondernemers, betrokkenen en de gemeente is afgesproken dat Dinxperlo een groene huiskamer voor het dorp krijgt op en rond het Prins Clausplein. Zo gaat een deel van de stenen eruit en wordt vervangen door gras, bloemen en planten. Daarnaast worden er extra bomen geplant en krijgen bestaande bomen meer ruimte om te groeien. Het vergroenen van het centrum heeft een belangrijke functie; het helpt namelijk tegen hittestress. De extra bomen en planten geven schaduw en koelte op warme zomerdagen en het infiltratiesysteem onder het plein vangt regenwater op om het groen te voorzien van water in droge periodes.

Wethouder Groters over de samenwerking

“De klimaatadaptieve maatregelen in het centrum zijn belangrijk voor nu en voor de toekomst. Met de toevoeging van bomen en planten maken we van het centrum van Dinxperlo een groenere plek die weerbaar is voor warme zomers en natte winters. We hebben alle vertrouwen in de samenwerking van Dusseldorp ISM en Hovenier Esselink om van het centrum een nog mooiere en toekomstbestendige verblijfsplek te maken!”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-03-13 13:38:53


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.