Sirenes loeien vanmiddag in de Achterhoek voor de boeren, linten om bomen

– Boeren in de Achterhoek lieten vanmiddag om 15 uur een kwartier lang de sirenes op hun schuren loeien. Daarmee sluiten ze aan bij de landelijke protestactie van de boeren die alle Nederlanders oproepen een kwartier lang hun werk neer te leggen.

De boeren vragen op die manier aandacht voor de nieuwe stikstofplannen van het kabinet, waardoor een verregaande sanering van de bedrijfstak een feit zal worden. Boeren zeggen niet aan de nieuwe normen te kunnen voldoen en stellen al genoeg maatregelen te hebben genomen om de uitstoot van stikstof te beperken. Daarbij wijzen ze ook op andere ‘vervuilers’, zoals de luchtvaart.

Het Crash Museum in Lievelde sluit zich vanmiddag aan bij het ‘loeiende ‘protest’. “Het oorlogsmuseum heeft ook een sirene die veel lawaai maakt en ze hebben toegezegd mee te doen”, zegt Henk Oonk, konijnenboer in Vragender en één van de woordvoerders van BSA (Boeren Samenwerking Achterhoek).

Daarnaast hebben de boeren niet alleen nationale vlaggen omgekeerd opgehangen, maar zijn er ook blauw-wit-rode linten om bomen bevestigd op de Misterweg in Winterswijk. Daar hangen vlaggen aan lampen op de provinciale weg en zijn de bomen voorzien van een lint in de nationale driekleur, maar dan op z’n kop.

Geschreven door Domien Esselink, REGIO8 i.s.m. Omroep Gelderland op 2022-07-15 13:15:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.