De eerste dag van de Zwarte Cross zit erop, de tweede is begonnen: “Goed er weer te zijn”

– LICHTENVOORDE – Het is het beste festivalweer wat je kunt hebben: zonnig en niet te warm. Geen wolkje aan de lucht. Daar word je blij van. Twee zomers bleef het festivalterrein leeg, maar met de tweede dag en een heel weekend in het vooruitschiet kan het weer: feesten op de Zwarte Cross. En wat een feest is het al.

De Zwarte Cross verzilvert de 25 jaar van het bestaan van het festival tijdens deze editie 2022. Feest, muziek, theater, stunts en veel gekkigheid met 299.999 anderen? De kunst van de Zwarte Cross is alle negativiteit, somberheid of treurnis te keren naar volle honderd procent genietmomenten. Gisteravond was het daverende afzwaaigala van Tante Rikie de afsluiting van dag één.
Alle campinggasten zijn gearriveerd. Vandaag, op festivalvrijdag, gaat het los met de andere duizenden Zwarte Cross bezoekers die via de mainport binnenkomen.

Tante Rikie van directrice naar pensionado

Tante Rikie gaat met pensioen. Haar gezondheid is de reden. De op handen gedragen festivaldirectrice krijgt geen opvolgster. Tante Rikie reageert stellig: “Nee, ik ben niet vervangbaar.” Gijs Jolink, één van de festivaldirecteuren: “Tante Rikie blijft onze geestelijk leider en onze inspirator. Ze blijft het festival bezoeken, maar ze doet dat rustiger aan. We zijn blij als ze komt.” Ze krijgt van de organisatie een ongelofelijk groot afscheid aangeboden met Frans Bauer. Gisteravond, op de aankomst dag van de festivalbezoekers, was ze de koningin op het podium van de Megatent rond tal van Nederlandse artiesten op het podium. Bezoekers kleedden zich speciaal in bloemetjes kleding om haar alle lof te geven voor haar jarenlange inzet voor de Zwarte Cross.

Foto: 1Achterhoek Foto: 1Achterhoek

Skydivers

In de ochtend openden drie skydivers die met een oerknal -een verwijzing naar hoe de Zwarte Cross 25 jaar geleden is begonnen- vol rookslierten en confetti uit een helikopter naar beneden sprongen, het festivalterrein. Tante Rikie was erbij, maar veel campinggasten waren nog te druk bezig met hun eigen kampementen op te slaan of kwamen net aan. Ze zagen het in de lucht gebeuren. “Goed er weer te zijn. Dit voelt weer als de jaren ervoor”, zegt een vriendengroep uit Montfoort (U). “Sterren zullen er dit lange weekend, vaker uit de lucht komen vallen”, zegt festivaldirecteur Ronnie Degen.

Ronnie Degen – Foto: 1Achterhoek

Voorafgaand aan de Zwarte Cross zei Ronnie Degen tegenover de pers: “Dat mensen het leuk hebben en van de vrijheid genieten, zijn we vooral mee bezig. We willen een uniek festival zijn met verrassingen en al die gekkigheid die we samen bedenken.” Een boers en bierfestival met boeren in de modder en blote tieten, dat imago of oorzaak is niet waar we naar kijken, zei Gijs Jolink. “Waar we naar kijken is zorgen dat mensen met een glimlach binnenkomen en met een nog grotere glimlach weggaan. En wat we vooral willen laten zien is dat dit het mooiste gebied is van Nederland. Tot aan Apeldoorn kennen ‘ze’ de Achterhoek niet goed.”

Tips voor de vrijdag zijn:

Optredens van Fleetwood Mac coverband in de vernieuwde Undercovertent, Kenny B in de avond op de Reggua Weide en fijne relaxte latinbands in Exoticana vanmiddag en natuurlijk de Cross bij het arenapaleis van het motorcrossterrein.

Ensaf Haider met tolk en Dagmar Oudshoorn van Amnesty International op de persdag. – Foto: Eveline Zuurbier Foto: 1Achterhoek

“En dan zijn er meer dingen dan chips eten op de bank en een groots feest’, zei Gijs Jolink. Om 13.30 uur doet Ensaf Haider haar aangrijpende en interessante verhaal. Zij is de Saoedische vrouw van blogger Raif Badawie die in Saoedi-Arabië na stokslagen en een gevangenisstraf, een uitreisverbod heeft en nog steeds vrijheidsbeperkingen heeft. De Zwarte Cross voert vanaf 2014 in samenwerking met Amnesty International actie voor hem en zijn gezin. “We kunnen ons bereik gebruiken om dit soort dingen aan de kaak te stellen. We doen dat met onze festivalgangers.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-07-15 11:31:50


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.