Sinderens buurtinitiatief is dé Kern met Pit van Nederland

– Het Gelderse dorp Sinderen wint op 10 juni 2023 de nationale prijs van Kern met Pit, de jaarlijkse leefbaarheidswedstrijd georganiseerd door KNHM foundation. Een groep bewoners toverde in een jaar tijd een open vlakte om tot een buurtbos met paddenpoel, speelhoek, amfitheater, rolstoelpad en moestuin. Voor het ‘Boskapellebuske’ ontving de bewonersgroep de Gouden Pit, met een bedrag van 3.000 euro. De Zilveren Pit en Bronzen Pit gingen naar Montfoort (Limburg) en Schoonrewoerd (Utrecht).

Annemarie Jorritsma, voorzitter van KNHM foundation, reikte de Gouden Pit uit in Het Oude Magazijn in Amersfoort aan initiatiefnemer Marjon Groot Nibbelink en haar dorpsgenoten. Met hulp van wel 200 vrijwilligers wist de Achterhoekse bewonersgroep binnen een jaar tijd een open vlakte om te toveren tot een buurtbos waar het goed toeven is en waar ruimte is om natuur en cultuur te ontdekken. Mensen kunnen er een ommetje maken met de hond, schoolkinderen leren er over de natuur, er is een openluchttheater voor optredens en voordrachten. Gisteren nog is het rolstoelpad aangelegd. De jury was unaniem: “Een top project, complex en met zo veel mensen tot stand gebracht. En aan alles is gedacht: natuur, educatie, biodiversiteit. Een voorbeeld en inspiratie voor bewoners!”

De vrijwilligers van het Boskapellenbuske in Sinderen, winnaars van de Gouden Pit 2022-23

Montfoort en Schoonrewoerd: zilver en brons

De Zilveren Pit van 2000 euro was voor ‘Mofert Laef’ uit het Limburgse Montfoort. De oproep van een groepje jongens die de trappen van het gemeentehuis als skatebaan gebruikten, was het begin van dit hele project. Het afgelopen jaar hebben de bewoners er een aantal speel-, sport- en rustplekken gerealiseerd waar mensen van jong tot oud kunnen bewegen, ontmoeten en meedoen. Zelfs de speeltuintjes zijn rolstoelvriendelijk gemaakt.

De 1000 euro behorend bij de Bronzen Pit ging naar het ‘Voedselbankjes’-project van de bewoners van Schoonrewoerd, gemeente Vijfherenland, waar een aantal inwoners op het idee kwam van een houten ‘voedselbankje’. Het dorp heeft nu in elke straat een houten voedselbankje met deksel, waar iedereen houdbare etenswaren kan inleveren. Dat levert de voedselbank in Leerdam iedere maand tussen de 500 en 1000 stuks op. De groep wil nu graag het idee van de bankjes verder brengen naar andere gemeenten.

Een boost voor buurtprojecten

Sinds de start van Kern met Pit, dit jaar 45 jaar geleden, zijn ruim 4200 lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd in de maatschappij – met een beetje hulp van Kern met Pit. Als deelnemer kunnen ieder jaar 120 bewonersgroepen de kennis en het netwerk inzetten van KNHM foundation. Dat zorgt vaak voor een enorme boost: ineens is er iemand die kan adviseren bij een plan van aanpak of die weet bij wie je moet zijn in de gemeente. Kern met Pit stimuleert zo de betrokkenheid van bewoners door ze te voorzien van informatie, praktische workshops en de begeleiding van vrijwillige adviseurs. Hun dromen krijgen in een jaar tijd steeds meer vorm en worden realiteit. Aan het eind van het jaar lonkt het Kern met Pit predicaat, de trofee per provincie en de landelijke finale met kans op de Bronzen, Zilveren en Gouden Pit.

Geschreven door Cas Bakering op 2023-06-14 06:34:56


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.