Coalitieakkoord ‘Gewoon Doen’ gepresenteerd: stikdoelen gericht op 2035 en kleine kerncentrales

– De nieuwe coalitie BBB, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP presenteerden vandaag tegen het middaguur het nieuwe coalitieakkoord voor de komende vier jaar. Opvallend in het coalitieakkoord is dat de provincie wil kijken naar de mogelijkheid van kleine kerncentrales in de provincie. Ook gaan zij ervan uit dat er geen versnelling komt van de stikstofdoelen. Dit meldt onze mediapartner Omroep Gelderland.

Het akkoord van BBB, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP heeft als titel ‘Gewoon doen’. Uitvoering staat centraal en dat wil de nieuwe coalitie in verbinding met de Gelderlanders doen. “Als we samen aan de slag gaan kunnen we écht wat bereiken!”

Gewoon doen

Dat er veel moet gebeuren in Gelderland, is voor de coalitie duidelijk. Er zijn extra woningen nodig, de natuur moet zich kunnen herstellen en voor de vele boeren in Gelderland is echt perspectief nodig. Dit komt terug in het akkoord, op 14 juni 2023 door formateur Ank Bijleveld -Schouten aangeboden aan de Commissaris van de Koning John Berends. Bijleveld gaf aan blij te zijn met de manier waarop het akkoord tot stand is gekomen: “De gesprekken tussen de partijen zijn vanaf half mei op een positieve manier verlopen. Iedereen heeft er zin in om nu echt aan de slag te gaan. Dat doen we met een open houding naar iedereen in Gelderland. Want voor ons staan de inwoners centraal. We willen dat laten zien in de manier van werken, de keuzes die we maken en de prioriteiten die we stellen.”

In het akkoord zijn de voor de provincie belangrijkste onderwerpen beschreven. Het is niet de bedoeling uitputtend te zijn. Het coalitieakkoord is te bekijken via de website van de Provincie Gelderland. Betreft de stikstofdoelen wil de coalitie niet dat Gelderse regels strenger zijn.

Andere opvallende punten zijn:

– er komen maatregelen om zonnepanelen niet op vruchtbare landbouwgrond en de mogelijkheid om kleine kerncentrales te bouwen voor energie-opwek
– Ondersteunen voor het idee van een Gelders museum
-subsidie voor windmolens blijft gehandhaafd.

Bij de presentatie van het coalitieakkoord op 14 juni werden ook de beoogde Gedeputeerden bekend gemaakt: Harold Zoet (BBB) op Landbouw, biodiversiteit/natuur/stikstof; Ans Mol – van de Camp (BBB) met de portefeuilles Water, Energie, Gezonde leefomgeving en vergunningverlening, toezicht en handhaving; Helga Witjes (VVD) voor Financiën, Economie en Innovatie, Sport; Peter Drenth (CDA) krijgt Algemeen bestuur, erfgoed en cultuur, Programma Veluwe /transitie Foodvalley; Dirk Vreugdenhil (ChristenUnie) heeft de protefeuilles Leefbaarheid, wonen en ruimte en Klaas Ruitenberg (SGP) wordt gedeputeerde voor Openbaar vervoer, infrastructuur en verkeersveiligheid>

De installatie van het nieuwe college is gepland op 28 juni.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-06-14 10:42:45


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.