Samenwerking tussen Staring Educatie en gemeente Aalten voor extra onderwijs in natuur en milieu

– Nog voordat kinderen van de basisschool vakantie krijgen, werd bij de Ahof de samenwerkingsovereenkomst van gemeente Aalten met Staring Educatie getekend. Onder toeziend oog van de groep zes-leerlingen van basisschool de Höve in de Heurne ondertekende wethouder Hans te Lindert de overeenkomst. Namens Staring waren Leontien Witjes en Ineke Obbink aanwezig. Nadat de overeenkomst was ondertekent, nam de wethouder het boekje ‘Leve de beestjes’ in ontvangst. Het boekje werd eerder al aan alle basisschoolleerlingen in onze gemeente uitgereikt.

Als het gaat over meer kennis over de natuur en het milieu denken veel mensen bij natuur gelijk aan het buitenland, aan bergen of uitgestrekte bossen, of op zijn best aan de Veluwe of de Waddenzee in eigen land. Maar natuur is veel dichter bij dan je denkt, reageert Staring Educatie. In een bosje in de buurt, een heideterreintje of veengebied ergens in de Achterhoek. Zelfs in eigen tuin wemelt het van natuur. Wilde planten en grassen, maar ook vogels (wie kent niet de merel en de koolmees) en vooral veel insecten, in alle soorten en maten. “Soms moet je ervoor op de knieën maar vlinders, mieren, pissebedden, wantsen, lieveheersbeestjes en sprinkhanen leven er in elke tuin. En spinnen te veel om op te noemen, zowel binnen- als buitenshuis. Met een beetje vijver of sloot in de buurt tref je ook al gauw kikkers en stekelbaarsjes. Over die natuur gaat het boekje: Leve de beestjes, dicht bij huis die wij als Staring Educatie weggeven aan kinderen van de basisscholen.”

Het college van B en W van gemeente Aalten vindt natuur- en milieueducatie op basisscholen belangrijk. Staring Educatie verzorgde tot op heden de natuur- en milieueducatie op de basisscholen in gemeente Aalten, waarmee de gemeente verder wil. De scholen zijn zeer positief over de inhoud van de lessen. Ook de lessen op locatie, waarbij het beleven centraal staat, wordt als zeer waardevol ervaren. Daarom heeft het college op besloten de samenwerking met Staring Advies te continueren voor een periode van 2 jaar met de optie om dit te verlengen.

Naast het ondertekenen van het contract, kregen de groep zes-leerlingen van de Höve deze ochtend les van de Bijenvereniging Aalten. Imker Dorien te Bokkel vertelde de kinderen over het belang van bijen voor de natuur. Ook gaf ze uitleg over hoe een bijenvolk eruit ziet en gaf ze antwoord op de vraag: hoeveel honing maken bijen? De kinderen hadden vragen voorbereid en aan Imker Dorien de taak om deze allemaal te beantwoorden. Daarnaast mochten de kinderen een kijkje nemen in de bijenkast.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-07-12 14:05:40


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.