Grote gaten met ‘drugsafval’ gevonden

– In het buitengebied van de Achterhoek zijn enkele grote gaten in de grond aangetroffen. Deze gaten worden vermoedelijk gebruikt om drugsafval in te lozen. De gaten zijn ongeveer twee meter breed, twee meter lang en twee meter diep. Ze werden ontdekt in bosgebieden.

“Op dit moment weten we nog niet of drugsafval zo in de grond wordt geloosd. De gaten die nu zijn gevonden, waren leeg”, valt op de website van de gemeente Oost Gelre te lezen.

Ondanks dat de gemeente dit bericht zelf naar buiten bracht zijn de gaten niet aangetroffen in Oost Gelre, laat burgemeester Annette Bronsvoort desgevraagd weten. Waar de gaten wel zijn aangetroffen kan Bronsvoort niet zeggen.

Volgens een woordvoerder van de Omgevingsdienst Achterhoek, de instantie die toezicht houdt in het buitengebied, zijn de gaten ontdekt tijdens een actie om illegale activiteiten te onderzoeken die mogelijk verband houden met criminelen. “Er zijn onregelmatigheden ontdekt in het landschap”, aldus de woordvoerder.

Schade aan de natuur

Het dumpen van drugsafval kan aanzienlijke schade toebrengen aan de natuur, zoals planten en dieren, en de waterkwaliteit. Daarnaast brengt het opruimen van drugsafval hoge kosten met zich mee voor gemeenten en indirect voor de samenleving.

“We hebben eerder gezien dat criminelen drugsafval in vaten dumpen, maar nu lijken ze nieuwe manieren te hebben gevonden om er vanaf te komen”, aldus de woordvoerder van de Omgevingsdienst Achterhoek. “Ze rijden langs, openen het kraantje en laten het drugsafval eruit lopen.” Nu zijn er ook ‘drugsgaten’ ontdekt.

Alert zijn

Gemeenten in de Achterhoek roepen inwoners op om alert te zijn op grote gaten in het buitengebied. Ook een zoete, anijsachtige geur kan erop wijzen dat er drugs gedumpt zijn.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-07-11 18:06:22


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.