Samen koken en eten verbindt buurt Molenstraat in Aalten

AALTEN – In een tijd waarin gemeenschapszin soms schaars lijkt, floreren de buren van de Molenstraat in Aalten door twee keer per winter gezamenlijke maaltijden te organiseren. De buurtbewoners, onder leiding van Mirjam Luiten en Herman Winkelhorst, komen bij elkaar om te genieten van elkaars gezelschap en culinaire creaties.

Deze hartverwarmende traditie begon als een initiatief om de banden in de buurt te versterken, vooral tijdens de donkere wintermaanden. “In de zomer zie je de buren nog wel eens buiten en tref je elkaar. Je gaat op de koffie. ’s Winters is dat anders, het is vroeg donker en je komt elkaar niet zo vaak tegen. Daarom gaan we twee keer in de winter -voor en na de wende- gezellig samen eten!”, legt Herman uit.

Geliefde buurttraditie en recepten uitwisselen

Wat begon als een eenvoudig samenzijn is uitgegroeid tot een geliefde traditie. De buurt kent een gekleurd gezelschap, mensen van diverse pluimage en daarom werd aanvankelijk binnen thema’s gekookt: van Chinees tot Italiaans, verhaalt Herman Winkelhorst. Dit kookseizoen kreeg iedereen de vrijheid om te koken waar ze van houden. Van patat met frikandellen tot rijst met saus, van stamppot boerenkool tot pannenkoeken, van alles komt voorbij en wordt klaargezet op een buffet. “Iedereen kookt in principe voor zijn eigen gezin en dat maakt dat er genoeg is om te delen en te proeven.” De ervaring is dat buren elkaars recepten uitwisselen.

Klimaatfeest

Het succes van deze bijeenkomsten gaat verder dan alleen lekker eten; het versterkt de banden tussen de buren en creëert een gevoel van gemeenschap. De oorsprong van dit initiatief gaat terug naar 2008, toen de buurt deelnam aan de ‘Klimaatstraatfeest’, waar ze met hun gezamenlijke inspanningen en lokale producten een indrukwekkende 42ste plaats behaalden. 2500 Straten hadden zich voor dit landelijke initiatief opgegeven.

Iedereen kookt in principe voor zijn eigen gezin en dat maakt dat er genoeg is om te delen en te proeven

Hoewel de wintermaaltijden een traditie zijn die al enkele jaren standhoudt, gaat het voor de buurtbewoners van de Molenstraat vooral om het beleven van plezier met elkaar. Het zijn gezellige avonden waarop ook herinneringen worden gedeeld

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-02-19 07:21:32


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.