Namen twee omgekomen broers WOII met dubbele nationaliteit op oorlogsmonument onthuld

LICHTENVOORDE – Afgelopen vrijdagmiddag 16 februari is een plaquette onthuld bij het oorlogsmonument aan de Dijkstraat in Lichtenvoorde. Twee namen van de broers Johan en Anton Schulte uit Lichtenvoorde zijn bijgeschreven als slachtoffers van het oorlogsgeweld.

Johan en Anton Schulte zijn in Lichtenvoorde geboren en opgegroeid. Hun moeder Johanna te Veele kwam uit Zieuwent en hun vader Frans Schulte kwam uit Duitsland. Omdat Johan en Anton ook de Duitse nationaliteit hadden, werden ze in de oorlog opgeroepen voor de Duitse krijgsdienst. Veel keus hadden de jonge Lichtenvoordenaren niet, vanwege hun Duitse paspoort.

De Lichtenvoordse broers Johan en Anton Schulte zijn geboren in 1921 en in 1925. Beiden zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.

Anton ligt begraven in Aurich-Plaggenburg in Ostfriesland is 19 jaar geworden. Hij is overleden op 5 juli 1945 als gevolg van een bloedvergiftiging door een mijnexplosie. Hij is ingezet na de Duitse capitulatie om zonder persoonlijke beschermingsmiddelen mijnen te ruimen aan de stranden.

Johan Schulte zijn broer was motorrijder. Ook opgeroepen om te dienen in het Duitse leger. Zijn ouders hadden wel vernomen dat hij was omgekomen. Ze hebben echter nooit geweten hóe en wáar. Het Rode Kruis heeft veel in kaart kunnen brengen maar heeft niets kunnen betekenen voor de familie Schulte. Brieven konden niet beantwoord worden.

De namen van Johan en Antoon Schulte stonden tot dusverre niet vermeld bij het oorlogsmonument in de Dijkstraat. Hun verhaal was niet in brede kring bekend. Maar toch waren ook zij Lichtenvoordse slachtoffers van het oorlogsgeweld. En daarom worden dit jaar alsnog óók hun namen bij het monument vermeld.

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2024-02-19 07:33:18


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.