In Meddo brandt het paasvuur voor de allerlaatste keer, dat ging zo

– Het paasvuur in Meddo is zondagavond voor de allerlaatste keer ontstoken. Een tekort aan vrijwilligers, maar ook het strenge stikstofbeleid heeft de organisatie van het Vuurfestival doen besluiten er mee te stoppen. Na 48 jaar komt er een einde aan de paasvuurtraditie in het Achterhoekse kerkdorp.

“Het is nog één keer dubbel genieten, omdat de laatste keer is”, zegt een inwoner uit Meddo. “Dit paasvuur is een enorme belevenis en traditie. We komen hier al jaren, dus dan is het extra jammer dat het na vanavond klaar is. Ik hoop dat er alsnog mensen zijn die het weer op gaan pakken.”

Roy Heesen, die het Vuurfestival organiseert waar het paasvuur deel van uit maakt, werd zondagavond verrast door de paasvuurbouwers. “Ik mocht meehelpen de bult aansteken van de jongens”, aldus Heesen. “Dat vond ik een heel mooi gebaar.”

Kijk hier hoe de bult werd aangestoken.

‘Hier ligt ons hart’

Aan het ontsteken van het paasvuur ging een hele openingsceremonie met vuurwerk vooraf. In een aantal minuten werd teruggeblikt op de lange paasvuurgeschiedenis van Meddo. Vooral in de afgelopen jaren kwam de traditie steeds meer onder druk te staan.

De organisatie van het Vuurfestival maakte in november de keuze om het paasvuur dit jaar voor de laatste keer te houden. “We hebben nog één keer dit grote vuur gebouwd, want daar ligt wel ons hart”, zegt Heesen. “Nu is het helaas wel tijd om te stoppen.”

‘Misschien staan andere groepen op’

Stilletjes is er toch nog de hoop dat de paasvuurtraditie voortleeft in Meddo. “Voor onze vriendengroep is het echt klaar na vanavond”, zegt Heesen. “Misschien dat er andere groepen opstaan, maar qua kosten en regels wordt het wel heel lastig.”

Ook inwoners uit het kerkdorp denken dat het moeilijk wordt om volgend jaar weer een paasvuur te organiseren. “Jammer dat de overheid deze traditie zo kapot maakt”, zegt een teleurgestelde inwoner. “Ik krijg altijd kippenvel als het paasvuur wordt aangestoken en dat verdwijnt nu.”

Heesen heeft zelf wel nieuwe plannen voor volgend jaar, maar niet meer met een paasvuur. “Tijdens de openingsceremonie was te horen: ‘We will rise again’“, zegt Heesen. “Dat is iets wat nog in de koker zit en wat dat is, wordt snel bekend gemaakt.”

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-04-10 05:51:09


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.