Poolparty in centrum van Lichtenvoorde is alsof het zwembad open is gegaan

– Op afstand hoor je het geluid van plezier makende kinderen. Duidelijk herkenbaar alsof in hartje centrum van Lichtenvoorde er een zwembad is opengegaan. Dichterbij gekomen staat het marktplein vol met grote opblaaswaterattracties met in de hoek een kindercocktailbar. Ranja, een broodje knakworst, fruit met kaas aan stokjes geregen. “Alles is vandaag gratis; de waterattracties en de zomerse versnaperingen”, zegt Madelon Kuijk die namens het Ondernemersfonds de boel heeft opgetuigd. “Wel je handdoek meenemen, de rest doen wij.”

Het plezier schalt over de Markt. Enkele ouders hebben een gezellig plaatsje uitgezocht op een van de terrassen van de horeca aan de Markt. Handdoeken hangen over de stoelen. ‘In het water’ is het druk. Het is deze vrijdag alsof het zo moet zijn. Na weken van regen, temperaturen die de 20 graden amper haalden, schijnt nu de zon. “Lichtenvoorde ontvangt de zon vandaag met deze poolparty voor kinderen. Die stond aanvankelijk twee weken eerder gepland, maar het weer was te slecht en moesten we deze activiteit aflassen”, zegt voorzitter Benno Voorhuis van het Ondernemersfonds Lichtenvoorde (OFL). “We hebben prachtig weer gekregen! De terrassen zitten vol!”

Waterballet op een van de glijbanen van Poolparty voor de jeugd. – Foto: Eveline Zuurbier

Het waterfestijn is een initiatief van de deelnemende winkeliers, horeca en de lifestyle salons. Madelon Kuijk van OFL: “Iedereen kan er aan deelnemen. Alles is gratis. We willen kinderen van gezinnen die minder te besteden hebben, niet op vakantie kunnen een mooie zomerdag meegeven. Dit is een mooie herinnering zodat zij na de vakantie op school ook wat te vertellen hebben.” Kinderen kunnen hun eigen cocktail verzinnen en maken.

En dit is niet de enige reden de Poolparty te organiseren, aldus Kuijk. “Ondernemers willen laten zien het onmundig mooi is in Lichtenvoorde. Er is altijd wat te doen en als dat niet zo is, dan verzinnen ondernemers wel wat. Lichtenvoorde wil een kleurrijk dorp uitstralen als hét centrum van de Achterhoek zijn.” Behalve meer besteden in Lichtenvoorde, maakt reuring in het centrum ook deel uit om jonge ondernemers aan te trekken. Kuijk: “Dat er iets te doen is, waarderen mensen.”

de Wipe-Out waterattractie geeft het meeste plezier. – Foto: Eveline Zuurbier

Gemeente Oost Gelre subsidieert de activiteiten in het centrum uit de pot voor Kleurrijk Lichtenvoorde. Het Ondernemersfonds Lichtenvoorde verzorgt de faciliteiten. “De zaterdag van de Zwarte Cross staat bij ondernemers bekend als dan heel Lichtenvoorde dan leegloopt naar het festival. Maar door in het centrum activiteiten aan te bieden voor mensen en gezinnen die er niet naar toe gaan, kregen we een boel reuring in het centrum. Mensen konden dat erg waarderen.” Op de zaterdag van de Zwarte Cross stond het centrum vol creatief vertier. Onder meer werden er autodeuren beschilderd. Die krijgen later in het seizoen nog een mooie vaste plek in het centrum.

Het ietwat rustigere zwembad op de Markt. – Foto: Eveline Zuurbier

Volgende week vrijdag nog groter uitpakken

Ondernemer Thijs Luiken uit Eibergen die de attracties in bruikleen geeft, is blij dat de eerste dag van het mooie zomerse samenvalt met deze datum. De Poolparty is tot 21.00 uur wanneer de winkels gaan sluiten.
“Volgende week gaan we nog groter uitpakken in Lichtenvoorde. Tien springkussen en een groot podium domineren op de Markt. Jonge lokale DJ’s mogen hun talenten komen tonen. Zij krijgen een set van 30 minuten om hun kunsten te vertonen en wie weet ontdekken we een nieuwe Tiësto. Er is ook een top DJ. Dat is DJ Janik. Hij draaide onlangs nog op de Zwarte Cross en op Fahrenheit aan ’t Hilgelo”, vertellen Thijs Luiken en Madelon Kuijk. Vrijdag 18 augustus staat dit evenement bekend onder de naam ‘Back2school Party’. Ook tijdens dit evenement is drinken en eten gratis.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-08-11 14:46:52


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.