Huntingrun dient twee doelen: geld ophalen voor onderzoek en beter bespreekbaar maken

– De Huntingrun, georganiseerd door Stichting Huntington Oost-Achterhoek, vindt dit jaar plaats op 25 augustus in Zieuwent. Het evenement omvat zowel hardloop- als wandelafstanden, waaronder een Kidsrun voor kinderen tot en met 12 jaar. Deelnemers kunnen zich inschrijven via de website Huntington Oost-Achterhoek en worden aangemoedigd om vooraf in te schrijven om drukte bij de inschrijfbalie te voorkomen.

De Ziekte van Huntington is een erfelijke hersenziekte die zowel lichamelijke als psychische symptomen veroorzaakt. Het doel van de Huntingrun is om bekendheid te geven aan de ziekte en geld in te zamelen voor onderzoek en medicijnontwikkeling. Het initiatief voor de Huntingrun is ooit gestart bij Manouk Dusseldorp-te Hennepe en haar echtgenoot Stef Dusseldorp uit Lichtenvoorde. In 2019 nam Stichting Huntington Oost-Achterhoek de Huntingrun over. Op dat moment zijn de broers Lars (36) en Michiel (33) Krabbenborg vanuit die stichting betrokken bij de organisatie. Ze doen dat vrijwillig. Michiel en Lars zijn beiden drager van het Huntington-gen en wat ze met het initiatief van de Huntington willen bereik is zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek en voor de ontwikkeling van een medicijn tegen de ziekte. De Ziekte van Huntington loopt af met de dood.

De eerste symptomen openbaren zich meestal tussen het 35ste en 45ste levensjaar, maar kunnen ook eerder of later in het leven optreden. Het is niet alleen de beweeglijkheid die getroffen wordt, het veroorzaakt ook psychische stoornissen. Het begint vaak met stemmingswisselingen, burn-out-klachten, stress, gedragsstoornissen. Hoe de ziekte zich uit en welke kenmerken als eerste op de voorgrond treden, verschilt per persoon, zo leggen de broers uit.

“We hopen hiermee stapjes vooruit te maken zodat meer bekend wordt over Huntington, en zeer zeker ook om het thuis in eigen kring bespreekbaar te maken bij families die het treft. Wat ons betreft ‘hoe meer hoe beter’.”
De Ziekte van Huntington komt in de Oost-Achterhoek verhoudingsgewijs relatief veel voor. Er zijn meer plekken in Nederland zoals Katwijk en Oldenzaal, waar de ziekte ook veel voorkomt. Dat is te wijten aan dat Achterhoekers meer gebonden zijn aan de plek waar ze geboren worden en opgroeien. Mensen blijven hier in de regio wonen. En als het dan in een aantal families zit en die blijven allemaal in het dorp wonen, dan ligt het aantal mensen het Huntington-gen dragen automatisch hoger.

Hardlopen en wandelen

De tweede editie van de Huntingrun onder de vlag van Stichting Huntington Oost-Achterhoek vindt plaats op vrijdagavond 25 augustus in Zieuwent, vanaf 18.00 uur. Er kan zowel hardgelopen als gewandeld worden op twee afstanden; 5 kilometer en 10 kilometer. Daarnaast is er ook een Kidsrun voor kinderen tot en met 12 jaar met een lengte van 1 kilometer. Voor de winnaars is er een blijvende herinnering in de vorm van een medaille. Het programma van de sportieve avond staat op de website van de Stichting Huntington Oost-Achterhoek. De inschrijving kost 5 euro voor volwassenen en 2 euro voor de deelname aan de kidsrun. Doneren kan ook. Zie hiervoor de website.
In 2019 haalde de organisatie van de Huntingrun 6190,- euro op. Dat bedrag wil ze minstens overtreffen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-08-11 15:28:13


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.