Allereerste bloemencorso met audiodescriptie in Winterswijk

– Bij de tweede ronde van het Winterswijkse bloemencorso is dit jaar op zaterdag 26 augustus op de tribune live een beeldverteller aanwezig om het corso te verslaan aan mensen die slechtziend of blind zijn. Het is voor de eerste keer dat op deze wijze een bloemencorso in de Achterhoek wordt verslaan. Bij Kerst op de Lappenbrink en bij het Steengroeve Theater hebben de organisaties de audioscriptie ook toegepast.

Bezoekers die blind of slechtziend zijn samen met hun familie en begeleiders welkom bij het Bloemencorso in Winterswijk. Op de tribune bij het gemeentekantoor kunnen zij dan samen, net als ieder ander, genieten van de optocht. Op zaterdagmorgen zijn de prijzen bekend wat bijdraagt aan de corsobeleving.

Programma

Het Volksfeest en Bloemencorso en de gemeente Winterswijk nodigen de gasten die gebruikmaken van audiodescriptie uit op het gemeentekantoor. Om 8.30 uur worden zij ontvangen. Onder het genot van koffie en thee zal er uitleg en achtergrondinformatie zijn over de wagens. Ook zijn er voorbeelden te voelen en is er geurbeleving. Vervolgens is de bedoeling naar de tribune te gaan waar uitleg is over hoe de audiodescriptie precies werkt. Vrijwilligers begeleiden de deelnemers. Om 10.00 uur begint dan het bloemencorso zelf. Na afloop, rond 11.30 uur, is er nog een korte afsluiting in het gemeentekantoor.

Bloemencorso 2022. – Foto: Archief Vereeniging Volksfeest

De tribune staat voor het gemeentekantoor (Stationsstraat 25 in Winterswijk). Parkeergelegenheid is op loopafstand geregeld en speciaal voor deze gastengroep bereikbaar tussen 8.00 en 8.15 uur. En het station is gelegen tegenover het gemeentekantoor, aldus de berichtgeving op de website van Werk aan Winterswijk. Deelnemers dienen zich van te voren aan te melden.

Hoe werkt audiodescriptie precies?

Bij live audiodescriptie kun je alles wat je niet kunt zien, horen. Bijvoorbeeld bij Kerst op de Lappenbrink, afgelopen december, was er live audiodescriptie. Bezoekers die blind of slechtziend waren hadden een koptelefoon op. Samen met de beeldverteller (blindentolk) liepen zij de route. Ondertussen hoorden zij via de koptelefoon de beeldbeschrijvingen van de verteller. Hij beschrijft alles wat je niet kunt zien. Zoals kleding, decor en de sfeer.

Corsogroep De Genieters met ‘Ik zie ze vliegen’ werd eerste in 2022. – Foto: Archief Vereeniging Volksfeest

Een deelnemer van de audioscriptie: “Het beeld met audiodescriptie is veel vollediger. Doordat bijvoorbeeld kleuren beschreven worden, kun je het totaalplaatje in je hoofd vormen. De tolk beschreef de kleding van de figuranten. Maar we mochten hen ook aanraken en hun kleding voelen. En bij de schaapsherder mochten we de gelooide schapenvachten voelen. Samen met het verhaal, de geuren van de dieren die er rondliepen en de beschrijving van de tolk, konden we het hele verhaal beleven”.

“Door audiodescriptie kon ik het verhaal beter meemaken. En het was heel interessant. Ik heb veel interesse in de Achterhoekse geschiedenis en heb deze middag veel geleerd. Het was prachtig!”

“Audiodescriptie bij Kerst op de Lappenbrink was een waardevolle aanvulling. Het was ook de reden dat we ernaartoe zijn gegaan. Door audiodescriptie is het voor ons mogelijk om op plekken aan te sluiten waar je normaal minder goed uit de voeten kunt. Wij hebben misschien wel een taststok, maar wij gaan wel uitdagingen aan.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-08-11 07:48:38


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.