PI Achterhoek bestaat 25 jaar: herinner je je deze uitbraakpoging nog?

– De PI Achterhoek – gevestigd in Zutphen – bestaat dit jaar 25 jaar. Op 29 mei 1997 werd de PI geopend door minister Winnie Sorgdrager. En sindsdien is er veel gebeurd.

Met als grootste gebeurtenis de uitbraakpoging van topcrimineel Omar L., in januari 2020. In Zutphen de Podcast wordt uitgebreid aandacht besteed aan dit feit. Vier Fransmannen probeerde L. toen uit de bajes te krijgen. Ze parkeerde een brandende bestelbus tegen de toegangsdeur. En met een slijptol en betonscharen probeerde ze binnen te komen. De uitbraak is niet gelukt. Wel werd de Achterhoekse stad voor even wereldnieuws.

Soort gevangenis

PI Achterhoek heeft plek voor 234 gedetineerden en zowel de bestemming van gevangenis als Huis van Bewaring. De inrichting heeft eveneens een EZV- en ISD-afdeling. EZV is de afkorting van Extra Zorg Voorziening. Op deze afdeling verblijven gedetineerden die niet kunnen functioneren op een reguliere afdeling omdat ze extra zorg en begeleiding nodig hebben. ISD staat voor inrichting voor stelselmatige daders. Dit zijn zogenoemde veelplegers die door de rechter een ISD-maatregel opgelegd hebben gekregen van maximaal twee jaar. De periode van detentie wordt benut om de vaak complexe verslavingsproblematiek en eventuele psychische problemen van de ISD’er gericht aan te pakken.

Beluister Zutphen de Podcast over de PI Achterhoek

Geschreven door 1Achterhoek op 2022-11-01 15:44:30


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.