Intimidatie en overlast in Aaltens stationgebied is niet terug te zien in politiecijfers

– Er wordt de afgelopen tijd veel over gesproken, de toegenomen overlast van hangjongeren rond het station in Aalten. De buurt, reizigers en jeugd dat daar passeert om naar school of de sport te gaan ervaren overlast van verschillende groepen jongeren. Ze voelen zich onveilig als ze daar langs moeten. Burgemeester Stapelkamp denkt dit door inzet van meer jeugdwerkers de overlast te kunnen beteugelen, maar wil de problemen eerst meer in kaart hebben.

De problemen rond het stationsgebied werden apart tijdens de vergadering van de gemeenteraad besproken. Signalen die raadsleden opvingen en een aangeboden petitie van de buurt waren de aanleiding voor een behandeling in de raad.

‘Unheimlich’ gevoel

Het stationsgebied is het drukste gebied in Aalten, waar altijd mensen ‘rondhangen’, omschreef Stapelkamp de situatie. De buurt en passanten ervaren een toename van de overlast en spreken van intimiderend gedrag van jongeren. De gevoelsmatige toename vertaalt zich in naroepen en uitschelden, jongeren met auto’s die roekeloos rijden en ronkende motoren, vandalisme en veel achtergelaten vuil. De gemeenteraad heeft tijdens de behandeling haar zorgen uitgesproken over het ‘unheimliche’ gevoel dat rond het station heerst. Maar problemen laten zich nog niet feitelijk vertalen in de cijfers van de politie.

In het afgelopen jaar tot aan nu zijn er twee strafbare feiten gebeurd met drugs. De politie en ook de boa’s controleren daar vaak, aldus burgemeester Stapelkamp. “Met een plan tot ingrijpen bereik je het tegeneffect en verplaatsen de groepen jongeren zich naar ergens anders.” In overleg met de raad stelt Stapelkamp een nader onderzoek in. Hij denkt met jongerenwerkers en preventief handelen meer te bereiken dan harder ingrijpen. De raad wil op de hoogte gehouden worden.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-11-01 12:42:05


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.