Paasweekend met mooie tradities

– Passies, paasvuren en festivals. Het komende paasweekend staat er bol van. Al staan de paasvuren op de tocht in verband met de stikstofregels, de groepen vrijwilligers maken er moois van en geven elk jaar aan Pasen een bijzondere beleving.

Zieuwent heeft alles: een bijzonder paasvuur, PaasPop en de opvoering van de klassieke Matthäus Passion in de statige Werenfriduskerk van het dorp. Bij normaal voorjaarsweer trekt een lange wals aan fietsers van de omliggende plaatsen naar het kerkdorp. Voor het laatste stuk, lopen bezoekers in grote drommen naar het festivalterrein.

Boeske miete

De vrijwilligers die jaarlijks de ‘boeske miete’, opbouwen voor het paasvuur, kregen te maken met stikstofberekeningen en de spanning van wel of geen vergunning krijgen. De opbouw van de bijeen gebrachte in bossen gebonden snoeihout, zorgt voor een efficiëntere verbranding en doet de organisatie door deze traditionele methode aan landschapsbeheer. Bij elkaar zorgt dit voor minder uitstoot dan bij andere paasvuren en mocht de traditie doorgaan. Dit keer mag het publiek weer dichter bij het vuur staan. In voorgaande jaren stonden mensen nog buiten de weide. Op eerste paasdag wordt het paasvuur om 20.00 uur ontstoken door iemand uit Zieuwent die zich op een of andere wijze inzet voor het dorp. Wie dat is, is pas bekend wanneer de harmonie de persoon thuis heeft opgehaald voor deze eer.

Paaspop Zieuwent

Tegenover het paasvuur ligt het terrein met poptenten van Paaspop. Frans Duijts, Reckless Roses (Guns ’n Roses tribute), George Baker, de Adele Project (tribute) zijn enkele acts uit het tweedaagse programma. Verder nodigt de inrichting van het terrein uit om jezelf te verwennen met foodies en drankjes. De zondagmiddag is voor de kleinste festivalbezoekers gereserveerd. Op de Kinderdoemiddag is er van alles te doen voor jonge families.

Paasweekend met mooie tradities – Foto: Eveline Zuurbier

Paaspop Klassiek

Paaspop Zieuwent kent een lange traditie van inmiddels meerdere generaties lang. Hieruit is zo’n tien jaar geleden Paaspop Klassiek ontstaan die sindsdien jaarlijkse ‘De Matheus’ laat opvoeren in de kerk van Zieuwent. Met internationale solisten, twee topkoren, een koor van plaatselijke leerlingen van de school, een groot orkest met tv-schermen en lichtaccenten maken de uitvoering tot een indrukwekkend schouwspel. De bezoekers komen uit heel Nederland hiervoor naar Zieuwent toe. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Grand finale Vuurfestival Meddo

In Meddo heeft de vriendengroep voor het laatst hout en strobalen bijeen gesprokkeld voor de allerlaatste editie van het Vuurfestival. Ze stoppen ermee omdat er te weinig vrijwilligers zijn die het festival helpen met organiseren en de wil de groep niet door overheden gestopt worden door de regeldruk rond stikstof. Het Vuurfestival wil er nog één keer een mooi spektakel van maken. Het wordt een feest met nadruk op plezier, niet op de grootte van de ‘paosbaoke’. De grote finale is nagenoeg uitverkocht. Het Vuurfestival is op zaterdag 8 april en zondag 9 april.

Weet van Pasen door Goede Vrijdag beleving

Staties in Harreveld en Winterswijk

Wie op de christelijke toer Pasen wil beleven kan vrijdagmiddag de Kruisweg meelopen langs de muur bij het kerkhof in Harreveld. Dit gebeurt om klokslag 15.00 uur. De Kruisweg is beeldende weergave van de lijdensweg van Jezus Christus die hij onderging nadat hij was verraden. De lijdensweg en de staties verbeelden voor elk mens en maatschappij de weg vergelijkbare gebeurtenissen waarvoor zij een persoonlijke strijd moeten voeren. ‘Er zijn meer mensen die een kruis meedragen’. ‘Elk huisje heeft zijn kruisje’ op die actualiteiten zoomt de organisatie in. De kruiswegstaties in Harreveld zijn, voor zover bekend, oorspronkelijk rond 1700 vervaardigd en stonden in een Duitse kerk. Bijna twee eeuwen later zijn de beeldwerken naar Harreveld overgebracht en in 1893 dienst gaan doen in de toen gebouwde kapel van het voormalige kasteel (later internaat). Na een grondige restauratie staan ze sinds zomer 2016 in de, speciaal hiervoor gebouwde, statiemuur op het kerkhof van Harreveld en bieden zo een unieke kans voor een Kruisweg in de open lucht.

In Winterswijk hebben tien kunstenaars uit de grensregio een eigen draai aan gegeven aan de Kruisweg. Vanuit hun eigen discipline een kunstroute uitgezet met kunstwerken bestaande uit 15 staties. Elk geeft zijn eigen invulling gegeven aan de klassieke tekst die bij de Kruisweg hoort. ‘Langs de Kruisweg’ neemt de wandelaar meer naar vijf bijzondere plekken om in eigen tempo stil te staan, te bezinnen en kennis te maken met deze eigentijdse invulling van leven en opstanding. De kunstroute is op paasochtend op zondag 9 april voor het laatst te bewandelen tijdens de Nacht naar Licht om 5.00 uur. De 5 locaties zijn: Jacobskerk – Sellekamp – Baarhuisje oude begraafplaats – Klimop – Doopsgezind Kerkje.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-04-05 19:42:14


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.