Paasvuur stopt door stikstofregels: ‘Geen zin in gezeur elk jaar’

– Het paasvuur in Meddo zal in 2023 voor de laatste keer worden ontstoken. De organisatoren van het Vuurfestival, waar het paasvuur onder valt, zien door toenemende stikstofregels geen andere mogelijkheid het vreugdevuur nog langer te organiseren.

“Na de kleine editie van afgelopen jaar, zonder paasvuur vanwege de coronamaatregelen, waren er al plannen om wellicht te stoppen in 2023”, zegt Roy Heessen namens de organisatie. “Echter heeft dit wel een versnelling genomen naarmate het stikstofverhaal meer en meer in beeld kwam.”

Het paasvuur in Meddo ligt namelijk vlakbij het Natura2000-gebied het Korenburgerveen. Binnen een cirkel van vier kilometer van het Natura2000-gebied is een natuurvergunning nodig. “Op grond van de Wet natuurbescherming mag een evenement geen negatief effect hebben, zoals het uitstoten van stikstof, op de Natura 2000-gebieden”, laat een woordvoerder van de provincie Gelderland weten. “De provincie gaat hierop handhaven.”

‘Het gaat om millimeterwerk’

Volgens de organisatie van het paasvuur in Meddo hoefde het evenement nooit te voldoen aan de nieuwe stikstofregels, omdat de traditie voor 2004 is gestart. “Het lijkt er echter nu op dat de provincie toch andere wetten en regels gaat bedenken waardoor dit mogelijk vervalt”, aldus Heessen.

“Ik heb de afstand tot het Korenburgerveen en ons paasvuur nooit gemeten, maar volgens mij het gaat om millimeterwerk.” De traditie van het paasvuur in Meddo gaat terug naar 1975. In 2010 is het paasvuur verder gegaan als onderdeel van het Vuurfestival. Het evenement trekt jaarlijks duizenden bezoekers naar het Achterhoekse kerkdorp.

Optie om paasvuur te verplaatsen

De organisatie wil zich tot het uiterste inzetten om te kijken of het paasvuur toch nog voor de laatste keer in het weekend van 8 en 9 april georganiseerd kan worden. “Samen met de gemeente Winterswijk gaan we kijken wat er mogelijk is”, zegt Heessen.

Begin december zal er een overleg plaatsvinden tussen de gemeente en de provincie Gelderland om de spelregels helder te krijgen. “Als ons paasvuur daarvoor 500 meter moet verplaatsen of moet verhuizen naar de andere kant van het dorp, doen we dat”, zegt Heessen.

Naast de stikstofregels speelt ook het gebrek aan vrijwilligers voor het festival mee in de reden te stoppen. “Mede door corona is onze organisatie steeds verder uitgedund”, zegt Heessen. “Het werk komt dan op de schouders van een kleine groep neer en dat is op een gegeven moment niet meer op te brengen.”

‘We houden de eer aan ons zelf’

De organisatie van het Vuurfestival verwacht dat het aantal paasvuren in de Achterhoek de komende jaren verder zal afnemen. “We hopen dat paasvuren nog jaren en jaren mee gaan, maar we zullen een keer door de realiteit ingehaald worden”, aldus Heesen.

“Wij houden in ieder geval als organisatie de eer aan ons zelf en hebben geen zin in gezeur elk jaar. We doen het met plezier en het moet voor ons als organisatie wel leuk blijven om te organiseren.”

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2022-11-21 15:56:47


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.