Ouderen hebben last van zomereenzaamheid: ‘Ze willen niet lastig zijn’

AALTEN – De zomervakantie komt eraan. Voor veel mensen is dat het moment waar ze het hele jaar naar uitkijken. Maar lang niet iedereen denkt er zo over. Veel ouderen voelen zich in deze tijd van het jaar juist extra eenzaam: familieleden en kennissen gaan op vakantie en clubjes houden een zomerstop.

Lorraine van der Kuij van Stichting Koffieluitjes ziet ook dat de eenzaamheid onder ouderen in de gemeente Ede groot is. “Wij zien hier in de regio dat ouderen hun levenspartner verliezen en daardoor ook een stuk levensvreugde kwijtraken. We horen vaak dat het voor veel ouderen een grote drempel is om voor hulp aan te kloppen bij bij familie. Ze willen niet lastig zijn. Omdat ze vaak minder mobiel zijn en afhankelijk van een rollator of scootmobiel, sluipt de eenzaamheid er snel in.”

Rummikub

De eenzaamheid onder ouderen wordt elk jaar groter, blijkt uit onderzoek van GGD’en, CBS en RIVM. Ook Lorraine ziet dat. “Veel verenigingen en clubjes houden een zomerstop. Daarom zijn wij ook zo blij dat onze activiteiten in de zomermaanden gewoon door kunnen gaan.”

In alle wijken worden groepen gemaakt zodat de ouderen elkaar vaker kunnen opzoeken. Zo zijn er al verschillende vriendschappen ontstaan en zelfs een liefdeskoppel. “Ze vertelde me dat ze bij elkaar gaan eten of hebben een middag Rummikub gespeeld. Als ik dat hoor, word ik echt blij.”

Tien dagen camping

In woonzorgcentrum Beth San in Aalten hebben ze de tuin achter het centrum omgetoverd tot camping. Familieleden van de bewoners kunnen blijven kamperen en er staan veel activiteiten op de planning.

Dat is belangrijk, denkt talentverbinder Richard Jongetjes: “Veel ouderen voelen zich in de zomer eenzaam, zeker thuiswonende ouderen. Wat ik ook vaak zie is dat bij echtparen veel eenzaamheid kan ontstaan, vooral als een van de twee minder vitaal is dan de ander. Er wordt dan vaak gedacht: ach, ze hebben elkaar nog. Maar dit betekent ook dat ze vaak alleen maar thuis zijn en weinig bezoek krijgen.”

Meedoen

Volgens Richard is het nodig dat een buitenstaander de stimulans geeft om mee te doen met een activiteit. “Je ziet vaak dat als de oudere dan eenmaal een keer is geweest, ze vaker willen gaan. Zo is er een meneer die met veel moeite een keertje meedeed met een activiteit, maar zich nu vol enthousiasme voor de hele week heeft aangemeld.” En hij is niet de enige: “We rekenden op 500 mensen, maar zitten nu op ruim 1000 bezoekers.”

Kop koffie drinken

Maar wat kun je zelf doen om de eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan? “Kijk goed om je heen. Mensen trekken niet zo gauw snel aan de bel als ze zich eenzaam voelen. Wacht dus niet af en neem zelf het initiatief”, tipt Lorraine.

“Vraag bijvoorbeeld of je buurvrouw mee boodschappen wil doen of drink een kopje koffie in de tuin of op het balkon. Het hoeft niet iets groots te zijn.” Richard sluit zich daarbij aan. “Vraag eens rond waar ze hulp kunnen gebruiken. Dit hoeft echt niet elke week, een middag per jaar kan al van betekenis zijn. En dan komt er vaak heel veel moois los.”

Geschreven door Annelisa van Beek op 2024-06-26T07:19:35+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.