Winterswijk kan hitte, droogte en plensbuien aan door groenere en knussere Wooldstraat

WINTERSWIJK – Winterswijk wil de binnenstad verder vergroenen om het winkelcentrum aantrekkelijker te maken, hittestress te voorkomen en te zorgen dat bij zware regenbuien het water niet de winkels binnenstroomt. Daarnaast zijn er fietsenstallingen nodig.

Oplevering van vernieuwde centrum rond de Wooldstraat

Afgelopen vrijdag werd het centrumdeel rond de Wooldstraat opgeleverd. Dit dient als voorbeeld voor verdere klimaatbestendige aanpassingen in het centrum zoals de Misterstraat en de Markt. Bovendien maakt groenWinterswijk aantrekkelijker. Op enkele afrondende werkzaamheden en de aanleg van een fietsenstalling na, is het project afgerond. De fietsenstalling wordt na de zomer aangelegd.

De wateroverlast van enkele jaren geleden. – Foto: Gem. W’wijk

Grootschalige vergroening en ondergrondse werkzaamheden

In Winterswijk zijn honderden tegels en straatstenen verwijderd om plaats te maken voor planten, bloemperken, bomen en vijf meter hoge groenstaanders. Wethouder Elvira Schepers en projectleider Richard Trenning benadrukken dat er ondergronds veel werk is verricht. In de Wooldstraat is een grote lijngoot aangelegd die het regenwater bij zware buien naar de Whemerbeek afvoert. Daarnaast is er een noodgoot geïnstalleerd bij de parkeerplaats ‘Blikbak’. “Onder de grond zit het meeste werk, maar boven de grond is het resultaat het meest zichtbaar,” aldus Schepers en Trenning.

Aanleiding voor de vergroening

De aanleiding voor de ‘groene make-over’ was de wateroverlast van enkele jaren geleden in de Wooldstraat, Weurden en de Willinkstraat. In het verleden stond dit gebied vaak onder water als regenwater vanuit hoger gelegen delen naar het centrum stroomde. Het gebied ligt in het beekdal van de Whemer en zonder maatregelen zouden de winkels en horeca regelmatig te maken krijgen met wateroverlast en waterschade. Bij de laatste keren kwam het overtollige regenwater bij horecazaken in Weurden en de Willinkstraat zelfs uit de toiletten omhoog.

Onder de grond was het grootste project voor het klimaatbestendig maken van dit deel van het centrum. – Foto: Gem W’wijk

Voordelen van vergroening

“De aanpak was hard nodig,” zegt Peter ten Hagen van ABH-City. “Het was een erg versteend gebied. We zijn erg blij met het resultaat. De aanplant van groen zorgt ervoor dat mensen het fijn en prettig vinden in ons centrum. Het voegt een stuk beleving toe.” De Willinkstraat heeft over de gehele lengte een breed bloemperk gekregen waar mensen ontspannen hun brood kunnen eten. Dit zorgt voor een Franse sfeer met terrassen aan weerszijden. Richard Trenning voegt toe: “In een binnenstad kan het zo’n 6 graden warmer zijn.” Vergroening zorgt voor verkoeling.

Koppelkansen voor watermanagement en hittebestrijding

In het klimaatbestendig maken en het tegengaan van wateroverlast zag Winterswijk een koppelkans. “Je kan het waterprobleem aanpakken, water vasthouden door vergroening en tegelijkertijd de hitte en hittestress aanpakken,” zegt Trenning. Een belangrijke vraag was of smalle winkelstraten ruimte hebben voor vergroening op een manier dat leveranciers en hulpdiensten de winkels kunnen bereiken. Bomen planten is niet overal mogelijk vanwege de kabels onder de grond.

In de Willinkstraat zijn heel veel tegels en straatstenen gewipt. – Foto: Gem W’wijk

Participatie en betrokkenheid

“We zijn begonnen met een participatieproces met behulp van zogenaamde schepbijeenkomsten. Met de informatie die we daar ophaalden, is een ontwerp gemaakt en het project in 2023 aanbesteed,” vertelt Trenning. Een voorbeeld zijn de vijf meter hoge staanders waarlangs klimplanten zijn geplant die droogte kunnen weerstaan. In de staanders zitten vogelhuisjes. “Dit zijn geen camera’s mochten jullie dat denken,” zegt Trenning. De staanders zijn een alternatief voor bomen, die vanwege de kabels niet geplant kunnen worden.

Positieve feedback van ondernemers

Peter ten Hagen is vol lof over het proces. “Iedereen van de ondernemers is geïnformeerd, kon deelnemen en werd constant op de hoogte gehouden. Als iemand durft te zeggen: ‘Ik wist van niets’, hoeft die niet serieus genomen te worden. Er is altijd een luisterend oor en de uitvoerders van de werkzaamheden hebben altijd rekening gehouden met de winkeliers. De suggesties werden meegenomen.”

Winterswijk kan hitte, droogte en plensbuien aan door groenere en knussere Wooldstraat – Foto: Omroep Gelderland

Fietsers en veiligheid in de binnenstad

Aan het begin van de Willinkstraat staat een spandoek met de tekst: ‘Winkels en terrassen open, fietsers lopen.’ “Er zijn nog veel fietsers die voor onveiligheid zorgen. De ‘nietjes’ zijn weggehaald en fietsers kunnen in dit deel van het centrum hun fietsen parkeren in een 13 meter lange stalling. Na de zomer wordt deze aangelegd.

Voor fietsers wordt een fietsstalplek ingericht. – Foto: Gem. W’wijk

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-06-25T16:35:42+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.