Oost Gelre verhoogt starterslening voor eerste koophuis

– Gemeente Oost Gelre wil meer starters op de woningmarkt helpen met een gemeentelijke lening. Het college van burgemeester en wethouder wil 0,5 miljoen euro toevoegen aan het budget van de bestaande regeling. Momenteel heeft Oost Gelre 1,93 miljoen euro aan startersleningen uitstaan.

In januari van dit jaar bedroeg het saldo van het startersbudget nog 380.000 euro. Dat is nu nagenoeg geheel verbruikt door de aanvragen die er zijn geweest. Jaarlijks maken er tussen de tien en vijftien starters gebruik van de regeling.

De starterslening is een regeling voor jonge mensen die uitvliegen of voor mensen die een huurwoning achterlaten en voor het eerst de woningmarkt betreden. Wie al een koopwoning heeft kan geen gebruik van maken van de starterslening-regeling. De starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van een starterswoning en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie.

Het startersbudget is nagenoeg geheel verbruikt

Door inflatie en de duurder geworden huizen wil het college de maximale koopprijs en de hoogte van de lening verhogen. De maximale koopprijs was 250.000 euro. Die prijs wordt nu verhoogd naar 300.000 euro. “We volgen de nationale hypotheekgrens”, legt wethouder Bart Porskamp de verhoging nader uit. “We hebben dit binnen de Achterhoek overlegd: ‘wat is een betaalbaar bedrag voor een woning en wat scharen we onder een starterswoning.” Het concrete plan wordt voor goedkeuring eerst aan de gemeenteraad voorgelegd, voordat het plan in werking treedt

De maximale gemeentelijke lening wordt met 5000 euro verhoogd naar 30.000 euro.

De gemeente loopt geen financieel risico: de uitgeleende bedragen vloeien, net als bij een bank, weer terug naar de ‘gemeentepot’. De eerste drie jaar zijn aflossingsvrij. Daarna dienen de gebruikers van de starterslening het bedrag te gaan aflossen. Zij mogen er maximaal dertig jaar over doen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-10-19 10:09:18


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.