Oost Gelre neemt voor het eerst deel aan de Nacht voor de Nacht: laat het donker donker zijn

– Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld en we zouden er meer bij stil moeten staan Nederland donkerder en duurzamer te maken. Op zaterdag 28 oktober is het de Nacht van de Nacht. Dat betekent dat in heel Nederland acties zijn om de nacht weer echt donker te laten zijn. De gemeente Oost Gelre doet voor het eerst mee aan dit landelijke evenement van de Natuur- en Milieufederaties.

Behalve dat overbodige verlichting lichthinder en energieverspilling veroorzaakt, raakt ook het ritme van mensen en dieren verstoord. Mens en dier hebben het natuurlijke ritme van de nacht nodig om uit te rusten, voor hun gezondheid en voor een sterke weerstand. Jaarlijks worden miljoenen trekvogels verstoord of ze sterven door lichthinder. Het is algemeen bekend dat door verlichte kantoortorens in steden, vogels uit hun doen raken en door uitputting sterven.

Openbare verlichting uit in Oost Gelre

Daarom wordt in heel Oost Gelre de openbare verlichting gedimd of uitgezet tussen 22.00 uur en 06.00 uur. Dit gebeurt alleen op plaatsen waar dit mogelijk is. Het is afhankelijk van het type verlichting en de mogelijkheid tot besturen op afstand. In de centra van Groenlo en Lichtenvoorde blijft de openbare verlichting vanwege de openbare veiligheid gewoon aan.

Overige initiatieven

In Zieuwent en Vragender doen ze ook mee aan de Nacht van de Nacht. In Zieuwent organiseert Stichting Fratsen een sterrenkijkavond. Deze activiteit is aangemeld bij de landelijke organisatie. Daarom is het een onderdeel van de Nacht van de Nacht. In het Vragender Veen waren de afgelopen twee jaar al besloten bijeenkomsten.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-10-19 07:13:35


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.