Onderduikershut herbouwd en geheel teruggebracht in originele staat

– De hut werd per ongeluk kort na de Tweede Wereldoorlog gesloopt, maar is nu herbouwd op de plek waar het ooit stond. De hut staat in het Ni’jbos aan de Kroosdijk tussen Zieuwent en Mariënvelde. Een loopplank over het water naar het broekbos verschaft de toegang naar de hut. De herbouw gebeurde op initiatief van de Oudheidkundige Vereniging Zuwent. Eind vorig jaar kwam de onderduikershut gereed.

De hut deed in de jaren 1943, 1944 en 1945 dienst als schuiladres voor Engelse en Amerikaanse piloten. Ook voor Nederlanders die niet wilden werken voor de Arbeidseinsatz’ vonden er een veilige schuilplek uit het zicht van de Duitse machthebbers.

De hut is nu voor belangstellenden te bezoeken via een door de vrijwilligers gebouwd bruggetje. Het hutje is tevens een eerbetoon aan alle Nederlanders en buitenlanders die er gebruik van hebben gemaakt omdat ze in gevaar kwamen vanwege hun inzet voor de vrijheid van Nederland. De hut is gebouwd van ruwe planken, doek en bladeren. De onderduikers werden er vanuit droebel ‘t Spekschoor naar toe gebracht. De hut is nooit ontdekt door de Duitsers.
Bekende andere onderduikhutten in de regio zijn die aan de Brakersweg in Lievelde en de bunker van Aaltje Fokker aan de Grensweg in Eefsele dicht bij de spoorwegovergang.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-27 12:05:55


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.