Niemand koopt meer een auto, iedereen deelt in Project Gaon

– Het zal nog wel even duren voordat dit gebeurt. Echter de deelauto’s van Gaon worden steeds vaker opgemerkt in het straatbeeld van Oost Gelre. Met de app is het heel gemakkelijk van A naar B te reizen in de Achterhoek. Ook gemakkelijk voor stagiairs om bij het bedrijf waar je werkt te komen.

‘Gaon’ is een initiatief van de energiecoöperatie Groenkracht Groenlo dat gesteund wordt door accountantskantoor BonsenReuling in Lichtenvoorde. Tegenover het kantoor staat op de parkeerplaats van de sporthal in Lichtenvoorde sinds een maand een deelauto geparkeerd.
De deelauto is er voor mensen om uiteenlopende redenen. Bijvoorbeeld voor mensen voor wie het OV niet erg praktisch is, je hebt even een extra auto nodig of je hebt slechts af en toe een auto nodig. Voordeel is dat je geen vaste kosten als afschrijving, verzekering en belasting. Je hoeft dus zelf geen auto aan te schaffen. Het is dus duurzamer en beter voor je leefomgeving volgens Groenkracht.

In Groenlo staan twee elektrische gereed om te delen. Ze staan geparkeerd op De Wheme en de Emmasingel ter hoogte van de Willibrordus-school. En ook in Zieuwent is een deelauto van ‘Gaon’ beschikbaar voor mensen in Zieuwent . Deze is van de energiecoöperatie Zonnig Zieuwent.

Gaon is een project waaraan de regio Achterhoek aan heeft gewerkt. Gaon heeft de doelstelling om in de Achterhoek een fijnmazig mobiliteitsnetwerk te ontwikkelen en uit te breiden. Hiermee moet het voor iedere inwoner, forens én bezoeker in de Achterhoek mogelijk zijn om in 2030, op elk moment van de dag een reis van A naar B te plannen, te boeken, te betalen en daadwerkelijk te reizen. De app wijst je snel verder in het Achterhoekse gebied waar het openbaar vervoersnetwerk niet optimaal is.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-27 12:45:52


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.