Onbekende drone bij de Zwarte Cross in beslag genomen

– Donderdagmiddag heeft de politie een onbekende drone die nabij de Vosdijk boven het festivalterrein van de Zwarte Cross vloog in beslag genomen. Gedurende het festival geldt vanaf deze week tot en met 17 juli een vliegverbod voor drones die niet zijn aangemeld, verklaart de politie.

“De drone vloog niet alleen boven een mensenmassa, maar ook nog eens veel hoger dan 120 meter”, stelt de politie. “Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden voor hulpdiensten die in het luchtruim hun werk doen.” De organisatie van de Zwarte Cross staat om die reden drones niet toe boven het festival. De bedienaar heeft de politie opgespoord en tegen hem is een proces-verbaal opgemaakt. Wat er met de drone gebeurt is aan het openbaar ministerie.

Boven de wijde omgeving van de Besselinkschans in Lichtenvoorde waar het festival plaatsvindt, controleert de politie met behulp van het dronedetectie-team van de politie op drones niet niet bevoegd zijn om te vliegen. Er gebied valt onder een Tijdelijk Gebied met Beperkingen en is in beheer van de luchtmacht gesteld. De drone vloog in dit TGB-gebied.

Het Zwarte Cross festival is de grootste van Nederland. Dezer dagen verwelkomt de Zwarte Cross 230.000 bezoekers. Er is camping op het festivalterrein en direct in de buurt op boerenerven.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-07-14 21:00:17


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.