Landelijke Open Imkerijdagen bij ’t Beggelder: ‘Bijen steken niet snel, het zijn vredelievende diertjes’

– Bezoekers krijgen een schat aan informatie over het bijenhouden en over wat een imker allemaal doet. Jezelf ook nog hullen in een imkerpak om in een bijenkast te mogen kijken, maakte diepe indruk bij de kinderen.

De demonstratiebijenkast waar bijen achter het glas te zien oogst bewondering van bezoekers. ‘Waar zou de koningin zitten? En hoe kun je de darren van de werkbijen onderscheiden?’ Bij het slingeren van de honing vertelt Lucy Bolwerk over haar verwondering voor de bijenvolken en hoe zij zich organiseren en wat hun bijdrage aan de natuur is. ‘Zonder bij geen appels en kersen aan de boom’ is wat bezoekers opmaken uit haar verhaal over het belang van bijen.

In het afgelopen openden Lucie en Edwin van imkerij ’t Beggelder in Dinxperlo letter de bijenkasten voor publiek tijdens de landelijk gehouden Open Imkerijdagen met de bedoeling ook over de rol van de imker meer uit te leggen dan dat hij alleen de honing uit de bijenkasten haalt. Aan belangstelling was er in het weekend zeker geen gebrek.

Het leefklimaat van de bij staat onder druk en daarmee ook de bestuiving en bevruchting van gewassen en fruitbomen. Het buitengebied is een lappendeken van groene weides, maar van gras alleen kan een bij niet leven. Bijenvolken bezwijken door een gebrek aan bloeiende planten: ze vinden geen voedsel en verhongeren. Een imker kan weliswaar bijvoeren, maar als de omgeving te weinig aan biodiversiteit biedt, leggen bijenvolken alsnog het loodje. Daarnaast vormt de varraomijt een bedreiging. Een andere taak van de imker is bijenvolken gezond te houden.

Er komt gelukkig steeds meer bewustwording voor biodiversiteit. Dat is één van de lichtpuntjes om de leefomgeving van de bijen en andere insecten te versterken. Dat begint al in je eigen tuin door te zorgen dat je door de seizoenen heen bloeiende planten in de borders hebt staan. Vanuit de provincies, gemeenten en de landbouw is er steeds meer aandacht voor het creëren van een goed leefklimaat voor bijen en insecten als vlinders. Het inzaaien van akkerranden is daar een goed voorbeeld van.

Lucy: “Het werken met bijen werkt stimulerend. Ik vind het wonderbaarlijk om bijen te houden. Je staat dichter bij de natuur om te begrijpen wat er gebeurt.” De vraag van kinderen: ‘waarom word je imker’, heeft Lucy daarmee beantwoord. Voordat je honing hebt heeft een imker heel wat te doen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-07-14 19:54:16


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.