Noodweer verwacht: KNMI schaalt op naar code oranje

– Het KNMI heeft voor het hele land code oranje afgegeven vanwege het noodweer dat vanaf het einde van de middag over ons land trekt. Eerder leken de buien niet zo heftig te worden, want toen gold code geel.

Pas op als je de weg opgaat
Pas op als je de weg opgaat – Foto: Luciano de Graaf

De waarschuwing geldt dus voor het hele land, te beginnen met Zeeland vanaf 16.00 uur. Gelderland kan zich vanaf 18.00 uur opmaken voor het noodweer. In onze provincie is code oranje tot 22.00 uur van kracht.

“Door blikseminslag, wateroverlast, het omwaaien van voorwerpen en bomen, en grote hagelstenen kan er schade en overlast ontstaan. Vooral voor buitenactiviteiten en het verkeer kunnen deze onweersbuien gevaarlijk zijn”, benadrukt het KNMI.

Kans op stormschade

Waar in Gelderland het precies gaat spoken en wanneer is niet duidelijk. “Qua timing en locatie is het allemaal nog een beetje onzeker. Het is wel zo dat iedere Gelderlander er wat van mee gaat krijgen”, zegt Alfred Snoek van Weerplaza.

“Op de ene plek is het een stevige bui met even wat klapjes onweer, en op de andere plek wordt het echt een flinke bui met misschien wel wateroverlast, heel veel onweer en zelfs hagel”, gaat de weerman verder. Omdat er ook zware windstoten mogelijk zijn, sluit ook hij stormschade niet uit. “Ik denk dat alle brandweerkorpsen zich daar op voorbereiden.”

Geschreven door Alexander Liethof


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.