Nog veel vragen over toekomst spoedeisende hulp in Winterswijk

– Het is niet vanzelfsprekend dat het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk in de toekomst zijn spoedeisende hulp (SEH) kan behouden. Volgens wethouder Joop Wikkerink van de gemeente Aalten is de regio Achterhoek op dit moment bezig met een toekomstvisie om regionale samenwerking tussen zorgpartijen vorm te geven.

De fractie van de ChristenUnie in Aalten uitte dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering hun zorgen over het mogelijk verdwijnen van de spoedeisende hulp bij het SKB. Dit naar aanleiding van het bezoek van burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk aan de Tweede Kamer vorige week.

Spoedeisende hulp vervangen

In plannen van Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid staat dat de acute zorg in Nederland ‘slimmer’ moet worden georganiseerd. Kuipers stelt daarbij voor spoedeisende hulp afdelingen van streekziekenhuizen te vervangen voor gespecialiseerde huisartsenposten en de spoedeisende hulp te concentreren bij de grotere ziekenhuizen.

Volgens wethouder Joop Wikkerink is de thematafel ‘De Gezondste Regio’, waarin de zorgsector, gemeenten, zorgverzekeraars en ondernemers samenwerken, heel ver met acties om zorgpartijen intensiever te laten samenwerken. “Daarbij staat voorop dat de zorg in de Achterhoek in de toekomst aantrekkelijk moet blijven”, aldus Wikkerink.

‘Nu nog niet vastbinden op locatie’

In het manifest ‘8RHK Gezond’ staat volgens Wikkerink dat de zorg in de Achterhoek op een andere manier moet worden georganiseerd en gefinancierd. “Daarbij staat vast dat een spoedeisende hulp afdeling behouden moet blijven voor de Achterhoek, maar we willen ons nu nog niet vastbinden of deze in Winterswijk, Zutphen, Apeldoorn of Doetinchem gaat komen”, aldus Wikkerink.

Zie ook: Burgemeester naar Den Haag om spoedeisende hulppost te redden

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2022-09-27 18:48:56


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.