Achterhoek blijft lobbyen voor verbreding N18: ‘Druk blijven opvoeren’

– De Achterhoek Raad blijft vasthouden aan een lobby voor het opwaarderen van de N18 tussen Varsseveld en Enschede naar een twee maal tweebaansweg met maximaal 100 kilometer per uur en ongelijkvloerse kruisingen. Een voorstel daartoe werd maandagavond tijdens een vergadering in Ulft aangenomen.

De Achterhoek Board legt zich neer bij de huidige N18 en wil knelpunten oplossen, maar de Achterhoek Raad stemde maandagavond in met een amendement van VVD, CDA, D66 Berkelland, Nieuwe Liberalen Oost Gelre, BBB/HMV, ADA en Winterswijks Belang (88 voor, 67 tegen).

De Achterhoek Raad bepaalt de globale koers voor de Achterhoek. Ze benoemt de thema’s waarmee de Achterhoek Board vervolgens aan de slag gaat.

“We moeten de druk blijven opvoeren voor de N18 op de lange termijn, anders weet je zeker dat je niets bereikt”, verklaarde VVD’er Kees Porskamp, die het voorstel voor de voortgang van de lobby in Den Haag indiende.

Kansloze missie

Ted Kok, wethouder in Aalten en in de Achterhoek Board verantwoordelijk voor de N18, moet in Den Haag blijven lobbyen voor een opwaardering van de N18. Hoewel dat tot minimaal 2040 een kansloze missie is, zo heeft minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat schriftelijk laten weten.

Kok meldde eerder al zes maal bij het ministerie te hebben aangeklopt, maar tevergeefs. Daar komt dus minimaal een zevende keer bij, maar hij zag zich maandagavond niet als een loopjongen van Porskamp.

“Nee-nee-nee”, reageerde Kok maandagavond. “De ambitie blijft een twee maal tweebaansweg, maar de doorstroming op de weg is het volgende punt. Daarvoor ga ik met knelpunten als bijvoorbeeld bij de Radstake aan de slag. Die vrijheid heb ik. Zo ver liggen we met de indieners van het voorstel niet uit elkaar. Ik heb het amendement ook niet verworpen.”

Lange adem

Maar tóch, Kok moet weer gaan zeuren in Den Haag waar hij al zes maal tevergeefs aanklopte. “Niet al, maar pás zes keer”, reageerde Porskamp. “Dit is een zaak van de lange adem, onze regio verdient een twee maal tweebaansweg met 100 kilometer per uur en ongelijkvloerse kruisingen. Dat gewenste eindbeeld moeten we als stip op de horizon houden.”

Porskamp kreeg een meerderheid voor het voorstel, ook al verandert er niets aan het feit dat de huidige N18 zeker tot 2040 geen volledige tweebaansweg wordt tussen Varsseveld en Enschede. Was het dan een voorstel voor de bühne? Voor de vasthoudende liberaal uit Groenlo zeker niet.

Geschreven door Domien Esselink, Omroep Gelderland op 2022-09-27 11:24:05


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.