Nieuwjaarsduik: in één rechte aanloop vanuit Winterswijk de Noordzee in

– Helemaal vanuit Winterswijk in één rechte aanloop naar die frisse duik in Scheveningen. Het wordt op 1 januari de langste aanloop ooit genomen en wel vanaf het Strandbad. Atletiekvereniging Archeus warmt zich alvast voor de dag op.

De traditionele Unox-nieuwjaarsduik in Scheveningen krijgt ditmaal de langste aanloop ooit, namelijk vanuit het Strandbad van Winterswijk. Op vrijdag 30 december zullen tientallen lopers daar, sommigen zelfs in zwemkleding, de eerste etappe van 5 kilometer richting Noordzeestrand gaan afleggen. Daarna nemen andere getrainde groepen het stokje over en wordt een afstand van 200 kilometer overbrugd zodat de echte durfals op 1 januari het koude Noordzeewater in duiken. Onder meer hardlopers van atletiekvereniging Archeus doen in een estafettevorm mee aan de langste aanloop voor de Nieuwjaarsduik in Scheveningen de Noordzee in.

Nieuwjaarsduik: in één rechte aanloop vanuit Winterswijk de Noordzee in – Foto: Pr Unox

Unox verkoos Winterswijk als landelijke startplaats vanwege de plaatsnaam, maar Winterswijk staat natuurlijk ook bekend om het landelijke kouderecord (-27,4 graden in januari 1942) dat hier gevestigd is. De rookworstgigant benaderde eerst de Winterswijkse IJsvereniging voor de organisatie van de startetappe, maar die verwees ze door naar atletiekvereniging Archeus, die nu de eerste etappe verzorgt.

Iedereen (tot een maximum van 90 deelnemers) kan aan de loop meedoen. De deelnemers vertrekken om uiterlijk 9.00 uur per bus vanuit Archeus naar de startplaats waar ze om 9.15 uur worden weggeschoten door burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk. Omdat Unox foto’s verspreidt van de start en SBS én de streekomroep 1Achterhoek met een cameraploeg aanwezig is, hoopt de organisatie dat er ook deelnemers in zwemkleding vooraan staan om te gaan lopen.

Aanloop door Lievelde en Harreveld

De route loopt via de ijsbaan aan de Bataafseweg en de Horstweg richting de finish aan de Vredenseweg. Publiek is welkom bij start, onderweg en finish. De gemeente Winterswijk zorgt voor een veilige oversteek bij de Kottenseweg. De lopers houden een rustig duurlooptempo aan zodat de hele groep bij elkaar blijft. De loop is dus nadrukkelijk geen wedstrijd, het ludieke karakter staat voorop. Bij de finish op de accommodatie van Archeus worden de lopers onthaald met muziek van dweilorkest de Eierjongens en snert met rookworst. De kantine en kleedkamers zijn geopend. Hierna neemt een volgende groep het stokje, in de vorm van een fakkelmuts, over voor de tweede etappe naar Lievelde.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-12-24 14:31:02


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.